do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

DA LI JE KARDIO NAJBOLJI NAČIN ZA GUBITAK MASTI?
DA LI JE KARDIO NAJBOLJI NAČIN ZA GUBITAK MASTI?
Trening
26.03.2024.
Trening

DA LI JE KARDIO NAJBOLJI NAČIN ZA GUBITAK MASTI?

26.03.2024.

Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je kardio neophodan za gubitak masti ili za brži gubitak viška kilograma? Dobra vjest je što postoje prilično jasna istraživanja koja mogu odgovoriti na ovo pitanje i razjasniti vječitu dilemu.


AEROBNO I ANAEROBNO VJEŽBANJE

Postoje dve osnovne vrste fizičke aktivnosti: aerobna i anaerobna. Da bismo razumjeli kako naša tijela gube masti tokom treninga i da bismo to mogli bolje objasniti rekreativcima, korisno je znati šta znače ovi izrazi.


Aerobna aktivnost zahtjeva prisustvo kiseonika i prvenstveno radi na mišićnim vlaknima tipa I (spora vlakna). Aerobne aktivnosti pomažu u izdržljivosti i imaju veći uticaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema, tako što pomažu srčanom mišiću da efikasnije pumpa krv. Ove aktivnosti se obavljaju tempom koji možete da izdržite tokom dužeg perioda. Tokom ovakve aktivnosti kao što su brzi hod, plivanje, vožnja bicikle ili trčanje nižeg inteziteta, broj otkucaja srca je između 120 i 150 u minuti.

Anaerobna aktivnost je suprotna od aerobne. Anaerobni trening podrazumjeva vježbe koje ne zahtjevaju prisustvo kiseonika. Fokus je na mišićnim vlaknima tipa II (brza vlakna), što dovodi do uvećanja mišićne mase (hiptertrofije) i snage. Primjeri za ovaj tip aktivnosti su sprintevi ili trening sa tegovima tj opterećenjem.


Ako je vaš cilj gubitak težine, vrsta vježbanja koju preporučuje nauka može vas iznenaditi: anaerobna. Studije pokazuju da anaerobne vježbe obično proizvode veći gubitak masti od aerobnih vježbi, a to je uglavnom zato što održava vaš metabolizam povišenim mnogo duže nakon što samog vježbanja.

 

DA LI JE KARDIO NEOPHODAN ZA GUBITAK MASTI?

Jednostavan odgovor je NE. Ne morate da radite kardio vježbe da biste izgubili kilažu i višak masti. Međutim, nije potpuno beskorisno. Istraživanja su pokazala da kardio vežbanje može pomoći u gubitku težine, ali ne treba da se bazirate samo na toj vrsti aktivnosti.

Samo zato što kardio nije neophodan za gubitak masti, ne znači da ne treba da ga radite uopšte. Kardio trening ima brojne benefite za naše zdravlje. Na primjer, zaštita mozga od kognitivnog starenja, zdravlje zglobova, poboljšanje zdravlja kože, smanjenje efekata stresa, oporavak mišića, stimulacija varenja, povećanje energije, raspoloženja, kvaliteta sna, jači imunitet i mnoge druge.

Ukratko, kardiovaskularne vježbe doprinose optimalnom zdravlju dok potpomažu gubitak masti i kilograma.

 

NAJEFIKASNIJI NAČINI SAGORJEVANJA MASTI

Jedan od vodećih faktora u gubitku tjelesne masti jeste niži unos kalorija od potrošenog, takozvani kalorijski deficit. Kada unosimo manje kalorija nego što nam je potrebno, tjelesna mast se metaboliše u energiju. Ključ je da taj kalorijski deficit bude razuman, a ne pretjeran. Ukoliko ne uđete postepeno u deficit, stvarate dodatni stres na organizam što može dovesti to potpunog kontra efekta.


Počnite da dižete tegove! Trening snage je jedan od najboljih načina da postignete rezultat. Težinskim treningom gradimo mišiće, a samim tim povećavamo potrošnju energije u mirovanju (REE). Ovo je broj kalorija koje sagorjevate kada samo mirno sjedite.

Mišićnom tkivu je potrebno više kalorija za funkcionisanje nego masnom tkivu, čak i u mirovanju. Što više mišića imate, sagorjevate više kalorija dnevno. Vremenom, ovo će dovesti do gubitka kilaže, zdravijeg organizma, bolje posture, a kao bonus i lijepo oblikovanog tijela.


Najbolji mogući savjet za sve koji imaju za cilj gubitak kilaže na zdrav način jeste kombinacija sva tri prethodno navedena načina. Fokus na treningu snage, uz blagi kalorijski deficit sa povremenim kardiom je dobitna kombinacija. Ne zaboravite da je samo disciplina i upornost jedini način da u ovome uspijete.


Želim vam puno uspjeha u vežbanju!


Anica Radosavljević @anicateretanica

Slični članci

01.
Feb.
Trening
Bez obzira na to da li se bavite trčanjem, fitnesom, biciklizmom ili nekom drugom sportskom aktivnošću, ovaj sastavni dio ženske odjeće pruža podr&sca...
20.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj amplitudi...
19.
Oct.
Trening
U današnje vrijeme, kada se brzina smatra prioritetom, nije neobično da mnogi traže brz i lak put do mišićavog tijela.
28.
Sep.
Trening
Nekoliko savjeta koji će vam olakšati povratak uobičajenoj radnoj rutini i treningu.
21.
Sep.
Trening
U beskompromisnoj potrazi za uspjehom često tokom treninga znamo da odemo do krajnjih granica izdržljivosti.
21.
Sep.
Trening
Bez obzira da li smo ranoranilac ili ipak ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki uticaj na ostatak dana.
26.
Jun.
Trening
Mudro iskoristite svaki trenutak u prirodi, aktivirajte tijelo i osvježite um.
04.
Nov.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje.
22.
Nov.
Trening
Saznajte zašto je oporavak mišića nakon treninga jednako važan kao i trening.
21.
Oct.
Trening
Šta je bolje – trčanje ili preskakanje vijače? Odgovori se kriju u tekstu koji slijedi.