do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

POPRAVITE VAŠU FLEKSIBILNOST U OVIH PAR KORAKA
Trening
20.10.2023.
Trening

POPRAVITE VAŠU FLEKSIBILNOST U OVIH PAR KORAKA

20.10.2023.

Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj amplitudi pokreta. Osim što se uz bolju fleksibilnost osjećate dobro i bolje izvodite pokrete, takođe ste i u manjem riziku od povreda.

Da bi ste iskoristili pun obim pokreta, i optimalno koristili svoje tijelo, isprobajte ovih par koraka ka boljoj pokretljivosti:
 

  1. Roler

Sigurno ste videli roler u teretanama i salama gdje vježbate a možda niste sigurni čemu služi. Roler je sjajan rekvizit za zagrijavanje pred trening snage ili trčanja. Prelaskom preko vaših mišića stimulišete cirkulaciju i samim tim zagrijavate tu regiju koju masirate. Laganim i sporim prelaskom preko mišića masirate, regrupišete mišićna vlakna i opuštate ih od moguće napetosti. Sve veće grupe mišića pređite rolerom između 30 sekundi i minut, a ako imate više vremena, može i duže.
 

  1. Dinamičko ili statičko istezanje

Uvijek se postavlja pitanje koja vrsta istezanja je bolja i koja daje bolje rezultate. Neosporivo je da statičko istezanje prija, daje efekat u nekoj mjeri i treba ga upražnjavati. Preporučuje se uglavnom nakon neke fizičke aktivnosti. Međutim, dinamičko istezanje ili istezanje kroz trening snage (sa opterećenjem) se pokazalo kao mnogo efektivnije i daje brže rezultate. Tu vrstu istezanja treba raditi kao zagrijavanje prije fizički zahtjevnije aktivnosti.

  1. Redovnost

Kao i sve što radite, i kod istezanja je jako važna redovnost i upornost. Fleksibilnost je definitivno jedna od stvari koja napreduje sporo i treba biti uporan i strpljiv. Trudite se da uvede istezanje i vježbice pokretljivosti bar 15 minuta u toku dana, a dinamičko istezanje kao obavezan korak prije vašeg treninga.


U videu ispod sam demonstrirala nekoliko vježbi koje su jako važne za fleksibilnost regije kukova i donjih leđa. Ukoliko redovno budete izvodili ove vježbe, sigurna sam da ćete osjetiti veliko olakšanje i slobodu pokreta u donjem dijelu tijela.


Budite uporni i trenirajte pametno.


Anica Radosavljević @anicateretanica

 

Slični članci

26.
Mar.
Trening
Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je k...
01.
Feb.
Trening
Bez obzira na to da li se bavite trčanjem, fitnesom, biciklizmom ili nekom drugom sportskom aktivnošću, ovaj sastavni dio ženske odjeće pruža podr&sca...
19.
Oct.
Trening
U današnje vrijeme, kada se brzina smatra prioritetom, nije neobično da mnogi traže brz i lak put do mišićavog tijela.
28.
Sep.
Trening
Nekoliko savjeta koji će vam olakšati povratak uobičajenoj radnoj rutini i treningu.
21.
Sep.
Trening
U beskompromisnoj potrazi za uspjehom često tokom treninga znamo da odemo do krajnjih granica izdržljivosti.
21.
Sep.
Trening
Bez obzira da li smo ranoranilac ili ipak ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki uticaj na ostatak dana.
26.
Jun.
Trening
Mudro iskoristite svaki trenutak u prirodi, aktivirajte tijelo i osvježite um.
04.
Nov.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje.
22.
Nov.
Trening
Saznajte zašto je oporavak mišića nakon treninga jednako važan kao i trening.
21.
Oct.
Trening
Šta je bolje – trčanje ili preskakanje vijače? Odgovori se kriju u tekstu koji slijedi.