do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

ŠTA JE TO BURNOUT I KAKO GA IZBJEĆI
Trening
21.09.2023.
Trening

ŠTA JE TO BURNOUT I KAKO GA IZBJEĆI

21.09.2023.

U beskompromisnoj potrazi za uspjehom često tokom treninga znamo da odemo do krajnjih granica izdržljivosti. Težnja ka savršenom fizičkom izgledu i zdravlju u kombinaciji sa sve većim zahtjevima savremenog života dovodi do izgaranja na treningu. Ovaj fenomen je odavno poznat u sportu i utiče na ljude u različitim domenima. Izgaranje tokom treninga, takođe poznato kao sindrom pretreniranosti, stanje je fizičke, mentalne i emocionalne iscrpljenosti uzrokovano pretjeranim i intenzivnim treningom. Javlja se kada su tijelo i um podvrgnuti neumoljivom stresu bez adekvatnog vremena za odmor i oporavak. Ono što se smatra posvećenošću i istrajnošću može brzo da dovede do sindroma preopterećenja.


Trening visokog intenziteta i njegove posljedice

Prevelika želja da postignemo određene ciljeve tokom treninga često dovodi do toga da prevazilazimo svoje granice ne obazirući se na iscrpljenost koja se javlja kao znak upozorenja. Vremenom se sve više ugrožava sposobnost tijela da se prilagodi i oporavi, što dovodi do niza fizičkih i psihičkih simptoma.


Fizički simptomi i oporavak od burnout-a

Izgaranje na treningu se manifestuje na različite načine. Javljaju se hronični umor i iscrpljenost, koji su često praćeni dugotrajnom ukočenošću mišića i upornim bolovima. Smanjeni učinak vježbanja postaje očigledan, uprkos stalnim naporima na treningu. Mogući su poremećaji sna i apetita koji dodatno pogoršavaju problem, stvarajući začarani krug koji ometa kako vježbanje, tako i opšte raspoloženje. Ukoliko osjetite simptome kao što su jak bol i svakodnevna iscrpljenost, omogućite svom tijelu dovoljno vremena za oporavak. Svi imamo trenutke kada osjećamo bolove ili umor nakon teškog treninga, ali ako se to dešava skoro svaki dan ili postaje neizdrživo, onda vam tijelo govori da napravite pauzu. Priuštite sebi dan ili dva opuštanja uz omiljeni film ili masiranje bolnih mišića pjenastim valjkom i ne osjećajte grižu savjesti zbog toga. Tijelo će vam biti zahvalno kada dođe vrijeme da ponovo obujete patike za vježbanje. Ukoliko se jednostavno ne osjećate ugodno pri pomisli na uobičajeni naporan trening, osjećate laganu bol od prethodnog vježbanja, možda nije neophodno da provedete čitav dan na kauču. Ovakva situacija je odlična prilika da jedan dan posvetite aktivnom odmoru. Odaberite aktivnost koja koja dopunjuje vaš uobičajeni trening. Joga, pješačenje ili vožnja bicikla su samo neki od načina da budete aktivni dok pravite pauzu od uobičajene rutine.


Uobičajeni psihički simptomi burnout-a u fitnesu

Psihički i emocionalni uticaji prate fizičke efekte. Ljudi koji doživljavaju izgaranje prilikom vježbanja mogu se suočiti sa osjećajem razdražljivosti, depresijom i anksioznošću. Motivacija opada i gubi se interesovanje za aktivnosti u kojima se nekada uživalo. Osjećaj razočaranja i gubitak samopouzdanja potkopavaju vjeru u sebe i dodatno doprinose ciklusu izgaranja. Ukoliko primijetite da ste nezainteresovani ili vam je dosadno tokom treninga, vrijeme je da promijenite kurs i probate nešto novo. Rutina i doslijednost nisu neprijatelji, ali je povremeno potrebno isprobati nove stvari koje će izazvati uzbuđenje i omogućiti da steknete nove veštine. Izađite iz zone komfora i istražite šta sve ima u ponudi teretane u koju idete ili se isprobajte u sportu koji vam je oduvek djelovao primamljivo. Zadajte sebi neki novi izazov i to će vam razbistriti mozak i vratiti želju da se ponovo pokrenete. Ukoliko se suočavate sa činjenicom da vam trening više nije dovoljan kao ventil za opuštanje nakon stresnih situacija, imate česte promjene raspoloženja, između razdražljivosti, frustracije ili tuge zbog toga što vježbanje ne čini da se osjećate bolje, to može biti jedan od simptoma psihičkog izgaranja. U tom slučaju savjetujemo da se počastite masažom ili opuštajućim tretmanima u nekom spa centru. Zabavite se i radite nešto što vam u tom trenutku prija da razbistrite um. Predlažemo pauzu i druženje sa dragim ljudima koji mogu da vam poprave raspoloženje.


Kako izbjeći fitness burnout

Da biste izbjegli ili prevazišli burnout tokom vježbanja, važno je primijeniti sveobuhvatan pristup. Prepoznavanje znakova i simptoma je ključno, jer može spriječiti dugoročne posljedice. Podsticanje otvorene komunikacije i pružanje podrške su od vitalnog značaja, a treneri i instruktori takođe imaju ključnu ulogu u kreiranju programa treninga koji uključuju periode aktivnog oporavka i odmora. Edukacija o važnosti balansiranja intenzivnog treninga sa adekvatnim odmorom treba da bude prioritet. Takav pristup razvija zdrave navike i održive režime treninga. Slušajte svoje tijelo i unesite neke zanimljive novitete u svoj autfit za vježbanje kako biste razbili monotoniju.


Sport Vision tim

Slični članci

26.
Mar.
Trening
Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je k...
01.
Feb.
Trening
Bez obzira na to da li se bavite trčanjem, fitnesom, biciklizmom ili nekom drugom sportskom aktivnošću, ovaj sastavni dio ženske odjeće pruža podr&sca...
20.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj amplitudi...
19.
Oct.
Trening
U današnje vrijeme, kada se brzina smatra prioritetom, nije neobično da mnogi traže brz i lak put do mišićavog tijela.
28.
Sep.
Trening
Nekoliko savjeta koji će vam olakšati povratak uobičajenoj radnoj rutini i treningu.
21.
Sep.
Trening
Bez obzira da li smo ranoranilac ili ipak ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki uticaj na ostatak dana.
26.
Jun.
Trening
Mudro iskoristite svaki trenutak u prirodi, aktivirajte tijelo i osvježite um.
04.
Nov.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje.
22.
Nov.
Trening
Saznajte zašto je oporavak mišića nakon treninga jednako važan kao i trening.
21.
Oct.
Trening
Šta je bolje – trčanje ili preskakanje vijače? Odgovori se kriju u tekstu koji slijedi.