do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

ZAŠTO SU VJEŽBE STABILIZACIJE NEOPHODNE TRKAČIMA?
Trening
28.04.2020.
Trening

ZAŠTO SU VJEŽBE STABILIZACIJE NEOPHODNE TRKAČIMA?

28.04.2020.

U vrijeme kada se trčanje na otvorenom ne preporučuje, trkači koji se spremaju za polumaratonske i maratonske trke imaju pravi izazov kako da ostanu u formi. Zbog toga smo sa Nelom Bunčić, mnogima poznatijom kao Yugoslovenka, snimili video sa vježbama stabilizacije, koje možete raditi kod kuće i otkrili vam zašto su one neophodne kako biste imali što bolje performanse kada se vratite na trkačku stazu. Za trening koji slijedi potrebna vam je samo podloga za vježbanje. Ovo su vježbe stabilizacije koje treba da rade svi trkači.

Treba da znate da su vježbe stabilizacije namijenjene jačanju centralnog dijela tijela, tzv. core-a i od velikog su značaja za mišiće kičmenog stuba i stomaka, a samim tim i za prevenciju povreda.

PLANK (IZDRŽAJ) KAO OSNOVNA VЈEŽBA STABILIZACIJE

Plank, odnosno izdržaj, vježba je koju Nela naziva "majkom" svih vježbi stabilizacije. Da biste je pravilno radili, oslonac treba da bude na laktovima, a trup paralelan sa podom. Vodite računa da vam zadnjica ne bude ni previše podignuta ni previše spuštena ka podu, i obavezno zategnite stomak dok ste u tom položaju.

Ovu vježbu radite 60 sekundi, dok trkači koji su u odličnoj formi u ovom položaju mogu izdržati i do 3 minuta.  

BOČNI PLANK (IZDRŽAJ) ZA JAČANJE TRBUŠNJAKA I BOLJU STABILIZACIJU TIJELA

Druga vježba stabilizacije koju treba da radite ukoliko ste trkač ili želite da ojačate core, jeste bočni plank (izdržaj). Idealna je za jačanje trbušnih mišića i da biste je pravilno radili, oslonac tijela treba da bude na laktu i bočnom delu stopala. Položaj lakta treba da bude ispod ramena, odnosno u istoj liniji sa ramenom. Osim toga, rame, kuk i peta treba da budu u istoj ravni, a telo potpuno paralelno sa podom. 

Ovu vježbu radite 30-45 sekundi, u najboljem slučaju minut. Nakon toga je ponovite na drugoj strani. 

KICKBACK SA PODIZANJEM SUPROTNE RUKE KAO KLJUČ USPJEŠNE STABILIZACIJE

U pitanju je tzv. kickback sa podizanjem suprotne ruke. Kod ove vježbe, oslonac je na koljenima i rukama, dok istovremeno podižete suprotnu ruku i nogu. Dok je radite, stegnite stomak, ispravite leđa i vodite računa da ona budu u ravni sa ramenima i gluteusom. 

Uradite po 15 ponavljanja na jednu, a potom i na drugu stranu.

PLANK SA NAIZMJENIČNIM DODIRIVANJEM RAMENA

Ukoliko želite da klasični plank unaprijedite i tu vježbu učinite težom, izdržaj sa naizmeničnim dodirivanjem ramena treba da bude na vašoj trening listi. Stanite u poziciju za muški sklek, postavite dlanove tačno ispod ramena, a telo paralelno sa podom. Vježbu radite tako što ćete težište prebacivati s jedne ruke na drugu, naizmjenično dodirujući ramena

Vodite računa da vam se tijelo što manje "klati" tom prilikom i zato zategnite stomak, a vježbu za početak radite 30-45 sekundi. Kada ojačate, njeno trajanje može biti i cijeli minut.

PLANK SA NAIZMJENIČNIM PODIZANJEM RUKU

Još jedna odlična vježba stabilizacije sa osloncem na laktovima! Tijelo, kao i do sada, treba da bude paralelno sa podom,  čvrsto i stabilno, a kukovi i stomak zategnuti. Ovu vježbu radite 30 sekundi

NAPREDNA VARIJANTA BOČNOG PLANKA

Ukoliko želite da bočni plank koji radite unaprijedite, ovu vježbu možete raditi sa spuštanjem i podizanjem srednjeg dijela tijela. Vodite računa da prilikom spuštanja, tijelo ne dodiruje pod, a vježbu radite 30 sekundi, na jednu, a potom i na drugu stranu. Ona je idealna za bočne trbušnjake.

Da bi vaš trening bio potpun sve vježbe koje vam je Nela preporučila uradite u tri serije. Nadamo se da se uskoro vidimo na stazi, a do tada, trenirajte kod kuće i svu neophodnu opremu pronađite u našem online shop-u. 

Sport Vision tim

Slični članci

26.
Mar.
Trening
Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je k...
01.
Feb.
Trening
Bez obzira na to da li se bavite trčanjem, fitnesom, biciklizmom ili nekom drugom sportskom aktivnošću, ovaj sastavni dio ženske odjeće pruža podr&sca...
20.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj amplitudi...
19.
Oct.
Trening
U današnje vrijeme, kada se brzina smatra prioritetom, nije neobično da mnogi traže brz i lak put do mišićavog tijela.
28.
Sep.
Trening
Nekoliko savjeta koji će vam olakšati povratak uobičajenoj radnoj rutini i treningu.
21.
Sep.
Trening
U beskompromisnoj potrazi za uspjehom često tokom treninga znamo da odemo do krajnjih granica izdržljivosti.
21.
Sep.
Trening
Bez obzira da li smo ranoranilac ili ipak ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki uticaj na ostatak dana.
26.
Jun.
Trening
Mudro iskoristite svaki trenutak u prirodi, aktivirajte tijelo i osvježite um.
04.
Nov.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje.
22.
Nov.
Trening
Saznajte zašto je oporavak mišića nakon treninga jednako važan kao i trening.