do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

JUTRO, PODNE ILI VEČE - KOJE VRIJEME JE NAJBOLJE ZA TRČANJE?
Trčanje
11.10.2023.
Trčanje

JUTRO, PODNE ILI VEČE - KOJE VRIJEME JE NAJBOLJE ZA TRČANJE?

11.10.2023.

Kada je najbolje vrijeme za trčanje? Da li je bolje trčati ujutru ili uveče? Šta je sa ostalim djelovima dana? Neki trkači biraju vrijeme za aktivnost na osnovu svoje dnevne rutine koju ne vole ili ne mogu da mijenjaju. Druge, ipak, zanimaju zdravstvene prednosti trčanja u određeno doba dana. Iako su ukusi različiti, skoro svaki trkač ima svoj savršeni tajming i razloge zbog čega je baš to vrijeme najbolje za trčanje.

U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti. Za sve ljubitelje trčanja, ovo je pitanje o kome se često polemiše. Da bismo došli do odgovora i pomogli vam da pronađete savršeno vrijeme za svoje trkačke aktivnosti, istražili smo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče.


Trčanje ujutru: Energetski početak dana

Jutarnje trčanje ima niz prednosti. Trkači koji preferiraju ovu opciju ističu da im jutarnja fizička aktivnost pruža energetski podsticaj za cio dan, dok onima kojima nedostaje motivacija, trčanje ujutru može pomoći u formiranju zdrave rutine. Ako pokušavate da smršate, trčanje početkom dana podstiče organizam da troši zalihe masnoće. Prednosti uključuju i povećanu koncentraciju tokom sati provedenih u učenju ili na poslu, snižavanje krvnog pritiska i bolji obrazac spavanja. Dodatna prednost je veći sadržaj kiseonika u jutarnjem vazduhu koji olakšava disanje. Međutim, ukoliko se opredijelite za jutarnje trčanje kada vaši mišići nisu dovoljno spremni, možete iskusiti osećaj ukočenosti i napetosti koji se javlja odmah nakon buđenja. Ova mana jutarnjeg trčanja podrazumijeva nedostatak kontrole i koordinacije pokreta. Zbog toga, ukoliko se odlučite za jutarnji trening, prethodno se dobro naspavajte i posvetite dovoljno vremena zagrijavanju kako biste izbjegli ove nelagodnosti.

Trčanje tokom dana: Borba protiv poslepodnevnog umora

Ako želite da izbjegnete poslepodnevni pad energije, trčanje tokom dana može biti najbolja opcija. Tokom ovog perioda tijelo je obično budnije i vi imate više energije nakon obroka. Sredina dana pruža najbolje uslove za visoko-intenzivno trčanje i može poboljšati vašu produktivnost. Samo pola sata umjerene fizičke aktivnosti može otkloniti kognitivni umor. Međutim, važno je sačekati odgovarajuće vrijeme nakon obroka kako biste izbjegli gastrointestinalne probleme tokom trčanja. U zavisnosti od toga koliko je teška i bogata vaša ishrana, da biste izbjegli probleme sa varenjem, prije nego što krenete da trčite napravite pauzu od 30 minuta nakon lagane užine, a ukoliko ste ručali obilan obrok, sačekajte 1,5 do 2 sata. Imate dovoljno energije prije ručka – obavite trening tada ako vam trčanje posle jela ne prija.

Trčanje uveče: relaksacija i miran san

Za one koji nemaju vremena tokom dana, večernje trčanje može biti idealno. Ovo je vrijeme kada se možete osloboditi stresa i opustiti nakon napornog radnog dana. Večernji džoging takođe može pomoći da se bolje naspavate, pod uslovom da završite trening najmanje dva sata prije spavanja. Iako se ranije verovalo da vježbanje uveče može narušiti san, nedavna istraživanja su pokazala suprotno. Takođe, manje su šanse da ćete se povrijediti, jer su nakon raznih aktivnosti u toku dana vaši mišići uveče relativno zagrijani.

Idealno vrijeme za trčanje razlikuje se kod žena i muškaraca?

Neke studije pokazuju da se savršeno doba dana za trčanje može razlikovati kod žena i muškaraca. Na osnovu rezultata, žene koje imaju za cilj da smanje masnoću oko struka i krvni pritisak trebalo bi da vježbaju ujutru, dok bi one koje žele da ojačaju mišiće i da poprave opšte raspoloženje trebalo da treniraju uveče. Na muškarce ipak manje utiče doba dana kada će vježbati, ali se pokazalo da je veče idealno vrijeme za trčanje ukoliko žele da poboljšaju zdravlje srca, metabolizam i da postignu emocionalno blagostanje.


Pronalaženje savršenog vremena za vas

Nema univerzalnog odgovora na pitanje koje je najbolje vrijeme za džoging, jer to zavisi od vaših individualnih ciljeva, rasporeda i mogućnosti. Ako samo želite da održite svoj nivo kondicije, uz pravilno zagrijavanje možete trčati u bilo koje doba dana. Uzmite u obzir svoje ciljeve, dnevni raspored, obrasce spavanja i lične preferencije kako biste odabrali vrijeme koje vam najviše odgovara. Važno je pronaći vrijeme koje će vam omogućiti da uživate u trčanju i postignete svoje ciljeve. Bez obzira na to kada odlučite da trčite, važno je da se osjećate dobro i uživate u svakom koraku, zato navucite helanke  i funkcionalnu majicu, uskočite u omiljene patike za trčanje i pravac na stazu.


Sport Vision tim

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
18.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mora...
13.
Jul.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas.
09.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
09.
Jun.
Trčanje
Predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.
06.
Jun.
Trčanje
Najudobnije patike za trčanje su konačno stigle na globalno tržište.
06.
Jun.
Trčanje
Iskoristite neke od ovih savjeta i vidimo se na stazi!  
10.
Oct.
Trčanje
Izdvojili smo za vas top 5 najboljih eco-friendly patika za trčanje.
03.
Oct.
Trčanje
Sigurno se se pitali šta ovo uopšte znači i kako se postaje eko trkač?
28.
Sep.
Trčanje
Maraton je najduža trka na olimpijskom programu, gdje takmičari treba da pretrče tačno 42.195 km.