do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

OPREMA ZA TRAIL TRČANJE I OCR TRKE
Trčanje
06.06.2023.
Trčanje

OPREMA ZA TRAIL TRČANJE I OCR TRKE

06.06.2023.

Trail trčanje i OCR trke su sve popularnije i rasprostranjenije kod nas. Vikend u prirodi, fizička aktivnost, druženje, i na sve to zaslužena medalja kao nagrada za trud, postaje sve češća rutina rekreativnih, ali i profesionalnih trkača.

Osim fizičke pripreme, nekada veliku ulogu igra i oprema koju imamo za taj tip aktivnosti. Da bi ova prelijepa disciplina bila više zabava, a manje patnja, jako je bitno da nam sve stavke pripreme budu pokrivene. Kao neko ko se već tri godine intenzivno bavi ovim sportom, podijeliću sa vama par savjeta u vezi sa opremom, kako ne biste pravili greške koje početnici najčešće prave.

Najbitnije je da imate dobru fizičku pripremu i podlogu za takav napor. Druga bitna stavka jeste pravilna ishrana prije, tokom i nakon trke, kao i dobra hidratacija. Treća najvažnija stvar, koja je ujedno i tema ovog bloga, jeste oprema. Osim što je dobra oprema lijepa na izgled i dodatno nas motiviše, naročito ženski dio populacije, nekad zna da igra značajnu ulogu i u performansama kako na treningu, tako i na trkama.

Po meni, najvažniji dio opreme jeste dobra obuća. Ostatak opreme, ako i nije najadekvatniji, neće vas previše ugroziti, samo vas može usporiti. Ali, ako patike nisu odgovarajuće, može doći do raznih povreda – bola u prstima stopala ukoliko su patike tijesne, izvrtanja zgloba ukoliko patika nije stabilna, ili proklizavanje, padanje i povreda drugih dijelova tijela ukoliko đon na patici nema dovoljno dobar krampon odnosno grip. Prema tome, birajte patike za trejl sa dobrim kramponom, da su lagane, a opet dovoljno čvrste.

Što se tiče odjeće, bitno je da se brzo suši ukoliko dođe do kvašenja, zato preporučujem sintetiku ili Dri-Fit majice i helanke/šorceve. Sintetika se na vetru brzo suši, čak i kada je na vama, dok pamuk dugo zadržava vodu i stvara osjećaj hladnoće. Ukoliko duva vjetar, preporučuje se da preko takve majice nosite šuškavac ili takozvani wind stopper. Imajte u vidu da se ne treba previše utopliti, jer trčanjem podižete temperaturu tijela. Ukoliko je napolju 10 stepeni, obucite se kao da je 20 (uvek se računa +10 stepeni od temperature koja je trenutno napolju).

Pored svega, najvažnije je da slušate tijelo, da trčite pametno, da uživate i da posle svake trke željno iščekujete narednu. Iskoristite neke od ovih savjeta i vidimo se na stazi!  

anicateretanica

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
18.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mora...
11.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
13.
Jul.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas.
09.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
09.
Jun.
Trčanje
Predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.
06.
Jun.
Trčanje
Najudobnije patike za trčanje su konačno stigle na globalno tržište.
10.
Oct.
Trčanje
Izdvojili smo za vas top 5 najboljih eco-friendly patika za trčanje.
03.
Oct.
Trčanje
Sigurno se se pitali šta ovo uopšte znači i kako se postaje eko trkač?
28.
Sep.
Trčanje
Maraton je najduža trka na olimpijskom programu, gdje takmičari treba da pretrče tačno 42.195 km.