do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

KAKO POSTATI EKO-TRKAČ?
Trčanje
03.10.2022.
Trčanje

KAKO POSTATI EKO-TRKAČ?

03.10.2022.

Sigurno se se pitali šta ovo uopšte znači i kako se postaje eko trkač? Kako se trčanjem može zagaditi okolina kada je to jedna zdrava i korisna navika? Vjerovali ili ne, postoji cijeli niz koraka koje možete preduzeti i svojim ličnim primjerom drugima pokazati odgovornost prema prirodi i zaštititi je od zagađenja.

    1. Izbjegavajte jednokratne flaše za vodu

Kada je u pitanju hidratacija, plastične boce za jednokratnu upotrebu su jedno od najvećih zagađivača na zemlji. Oni značajno doprinose globalnoj krizi zagađenja plastikom. Ako i dalje mislite da Vaši pojedinačni postupci neće napraviti razliku, razmislite ponovo. Korištenjem boce za vodu za višekratnu upotrebu, mogli biste sačuvati da se ne bace 156 miliona plastičnih boca svake godine koji bi zagadili okolinu i što dovodi do haosa i anomalija u našem eko sistemu, a posebno u okeanima. Dakle, ako još uvijek koristite plastične boce za jednokratnu upotrebu za hidrataciju tokom trčanja, sada je vrijeme da promijenite. Evo našeg izbora najboljih – ADIDAS PINK, NEW BALANCE, ADIDAS WHITE.

    2. Kupujte odjeću i obuću izrađenu od recikliranih ili eco-friendly materijala

Ako postoji jedna stvar koju svi trkači vole a nije trčanje, to je uzbuđenje koje nam pričinjava kupovina nove opreme za trčanje. Međutim, morate da znate da je jedan od najvećih zagađivača na Zemlji tekstilni otpad. Prema UNCTAD-u (Konferencija UN-a o trgovini i razvoju), oko pola miliona tona mikrovlakana se baci u okean svake godine. I u ovom segmentu možete pokazati odgovornost kako bi se situacija popravila. Prilikom kupovine opreme za trčanje tražite proizvode koji su napravljeni od recikliranog poliestera ili nekog drugog ekološki prihvatljivog materijala. Postoji mnogo brendova sportske opreme koji su ekološki prihvatljivi. Nike proizvodi unutar njihove kampanje „MOVE TO ZERO“ su napravljeni od materijala dobijenih od recikliranih flaša za vodu. Kampanja je pokrenuta sa jedinstvenim ciljem, a to je doprinos i zaštita budućnosti sporta. Više sa samoj kampanji „MOVE TO ZERO“ pročitajte ovdje.

Adidas je posvećen ekološkom razvoju, jer je u pitanju brend koji je prihvatio korištenje potpuno recikliranih materijala u svojim proizvodima i na putu je postizanja klimatske neutralnosti 2050. godine.

Odabirom adidas opreme za trčanje sa oznakom PRIMEGREEN i PRIMEBLUE, podržavate pokret prema održivijoj budućnosti.

PRIMEBLUE je reciklirani materijal visokih performansi, koji je napravljen od recikliranog poliestera od plastike preuzete s plaža i morskih zajednica prije nego što stigne u vode okeana. Materijal se koristi u sportskom tekstilu i lifestyle odjeći.

PRIMEGREEN je takođe reciklirani materijal visokih performansi. Međutim, PRIMEGREEN ne sadrži djevičansku (ili novostvorenu) plastiku i sadrži druge reciklirane materijale. Proizvodi PRIMEGREEN-a napravljeni su od 100% recikliranog poliestera.

Proizvode koji uključuju ​PRIMEGREEN ili PRIMEBLUE materijale možete pronaći na sajtu sportvision.ba

    3. Pet stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom odabira patika za maraton (polumaraton)

Udobnost

Koliko god bili u dobroj formi udobna patika je prioritet. Odabirom prave patike Vaše stopalo i patika će postati jedno.

Amortizacija

Maraton je duga distanca i potrebna vam je patika koja sadrzi pjenu dovoljno izdržljivu i sa visokim stepenom amortizacije tokom dugih trčanja. Neki od modela koji imaju naprednu pjenu su: Nike Zoom, Asics FlyteFoam, adidas boost.

Morate imati dovoljno prostora u predjelu prstiju

Ukoliko trčite maraton ili polumaraton, nije Vam dovoljna samo patika sa najnovijim tehnologijama. Morate imati na umu da će vam nakon dužeg vremena trčanja noge nateći, i iz tog razloga morate odabrati patike koje su za pola broja veće i dovoljno široke da vas poslije sat-dva trčanja neće pritiskati. Trebalo bi da ima dovoljno prostora za slobodno pomicanje nožnih prstiju.

Izdržljiv đon

Ako želite da vam patike traju više od nekoliko trčanja na duge staze, tražite đon sa čvrstom karbonskom gumom. Vodeći svjetski brendovi koriste tehnologije od drugih firmi pa tako za adidas vrhuske đonove proizvodi kompanija za proizvodnju guma Continental.

Period adaptacije patike na vaše stopalo

Nikada ne biste trebali trčati maraton u potpuno novim patikama. Opšte pravilo je da se u njima trči 50-80 kilometara. Dozvolite vašim nogama da se naviknu na nove patike. Na ovaj način ćete izbjeći nepotreban rizik od plikova, bolova i povreda.

    4. Trčite Eko trke

Kompanija Sport Vision je 11.9.2022 godine podržala prvu eko trku u Banjoj Luci u sklopu svog EcoVision pokreta, a 9.10.2022. godine će se održati maratonska i polumaratonska trka. Ako želite da se prijavite na jednu od ponuđenih trka, možete putem linka https://www.banjalukamarathon.com.

Autor: Bojan Jakovljević, Sport Vision

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
18.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mora...
11.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
13.
Jul.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas.
09.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
09.
Jun.
Trčanje
Predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.
06.
Jun.
Trčanje
Najudobnije patike za trčanje su konačno stigle na globalno tržište.
06.
Jun.
Trčanje
Iskoristite neke od ovih savjeta i vidimo se na stazi!  
10.
Oct.
Trčanje
Izdvojili smo za vas top 5 najboljih eco-friendly patika za trčanje.
28.
Sep.
Trčanje
Maraton je najduža trka na olimpijskom programu, gdje takmičari treba da pretrče tačno 42.195 km.