do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

ŠTA SU TO ECO-FRIENDLY PATIKE?
Trčanje
10.10.2022.
Trčanje

ŠTA SU TO ECO-FRIENDLY PATIKE?

10.10.2022.

Dobar par patika je neophodan za trčanje, ali tužna vijest je da patike ne traju vječno. To znači da ćete ih morati zamijeniti, i što je veoma važno, pravilno odložiti svoje stare patike. Mnoge nove patike za trčanje su obično napravljene od djevičanske plastike, najlona, ​​poliestera, poliuretana, sintetičke gume i tekstilnih boja. Svi ovi materijali imaju veliki ugljenični otisak zbog količine energije potrebne za obradu materijala. Studija koju je sproveo ugledni univerzitet MIT 2013. godine otkrila je da tipičan par patika za trčanje stvara oko 13 kg emisije ugljen dioksida, od čega većina dolazi iz proizvodnje.

Ali nisu sve patike jednake! Mnogi brendovi kao što su NIKE, ADIDAS I ASICS proizvode ekološki prihvatljivije patike za trčanje i na taj način se bore protiv zagađenja. Ove patike su napravljene od materijala kao što su reciklirana plastika i prirodna guma, te imaju manje ekološko zagađenje u odnosu na tradicionalne patike za trčanje.

Izdvojili smo za vas top 5 najboljih eco-friendly patika za trčanje

ADIDAS SOLAR BOOST 4 - Patika za trkače koji žele udobnost na svakom kilometru

Svaka generacija Solar Boost-a predstavlja tehnološki skok za adidas, a ova nova verzija nije ništa drugačija. Solar Boost 4 sadrži ažuriranja koja će poboljšati vaše iskustvo trčanja. Prozračno mrežasto gornjište je napravljeno od Primegreen recikliranog materijala visokih performansi. Srednji đon je dosta inovativan i čine ga LEP (Linear Energy Point), odnosno napredni TORSION sistem koji pruža brze pokrete i stabilnu platformu. Boost pjena se nalazi čitavom dužinom srednjeg đona patike za udobnost i veliki povrat energije. Kao što ste i očekivali od adidas vrhunskih modela, đon je napravljen od uvijek pouzdane Continental® gume.

Tip pronacije: neutralna pronacija

ADIDAS SUPERNOVA GTX – „Ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema“

Adidas SUPERNOVA GTX je GORE-TEX varijanta jedne od najpopularnijih ADIDAS patika za trčanje. Supernova GTX je idealna patika za trkače početnike ili trkače koji traže dobru i pristupačnu patiku za trčanje. Supernova GTX ima oznaku Primegreen, što znači da su patike napravljene od recikliranih materijala visokih performansi. GORE-TEX vodonepropusna membrana na ovim patikama omogućava trčanje u svim vremenskim uslovima. Srednji đon ove patike predstavlja idealnu kombinaciju BOUNCE I BOOST pjene. Gumeni đon Supernova GTX pruža optimalno prijanjanje kako na mokrim tako i na suvim podlogama. Ovu patiku preporučujemo svim trkačima, ali prvenstveno za trčanje po kiši i snijegu.

Tip pronacije: neutralna pronacija

ADIDAS SOLAR CONTROL -  „Trčite sa novom dozom stabilnosti“

ADIDAS SOLAR CONTROL patike za trčanje pružaju dodatnu stabilnost zahvaljujući adidas LEP 2.0 tehnologiji. Dizajnirane su da Vam pomognu pri svakom napravljenom koraku tako što vas tjeraju naprijed. Mrežasti gornji dio napravljen od Primegreen recikliranog materijala, te nudi ciljane zone zaključavanja za dodatnu podršku uz održavanje prozračnosti. BOOST jastučasta pjena u srednjem đonu pruža povrat energije i udobnost kako biste se osjećali svježi od početka do kraja. Continental® đon omogućava dug vijek patike i odličnu trakciju na svim vrstama podloga. Ovu patiku preporučujemo trkačima koji imaju problema sa pronacijom.

Tip pronacije: pronacija/nadpronacija

NIKE Revolution 6 Next Nature - „Patika za svačiji džep“

Šesta generacija najprodavanije Nike patike za trčanje u eco-friendly varijanti ostaje pristupačna svima. Privlačan izgled i cijena su glavni aduti ove patike. Teško je naći patiku za boljim omjerom cijene i onog što nudi od modela Revolution 6. Prozračno gornjište, mekana pjena u srednjem đonu i gumeni đon upakovani u atraktivan dizajn čine Revolution 6 prvim izborom kod trkača početnika.

Tip pronacije: neutralna pronacija

ASICS Gel-Kayano 28 – „Limuzina u svijetu patika za trčanje“

Kao i svaki put, ASICS u svoj najdugotrajniji model patika za trčanje Kayano implementira najnovija tehnološka rješenja. Teško je naći bolju opciju za trkače koji imaju problema sa pronacijom od modela Kayano. 28 generacija ovog modela je samo dokaz koliko je ova patika popularna. Asics Gel-Kayano 28 je nadograđen sa FlyteFoam Blast pjenom koja u kombinaciji sa gelom na peti i prednjem dijelu stopala pruža nevjerovatnu udobnost i visok stepen amortizacije tokom dugih trčanja. Zahvaljujući tehnologiji Dynamic DuoMax™ koja pruža dodatnu stabilnost i sprečava rotiranje stopala unutra, ova patika je idealna za pronatore i ljude sa ravnim stopalom. Đon je napravljen od AHAR® PLUS gume visoke otpornosti na trošenje. ASICS Gel-Kayano 28  preporučujemo trkačima svih nivoa koji žele vrhunsku patiku sa velikim stepenom amortizacije i stabilnosti.

Tip pronacije : pronacija/nadpronacija

Odaberite svoj tip patika i prijavite se za jednu od ponuđenih trka koje vas čekaju u Banjaluci, 9.10. Više informacija potraži na: https://www.banjalukamarathon.com.

Autor: Bojan Jakovljević, Sport Vision

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
18.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mora...
11.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
13.
Jul.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas.
09.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
09.
Jun.
Trčanje
Predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.
06.
Jun.
Trčanje
Najudobnije patike za trčanje su konačno stigle na globalno tržište.
06.
Jun.
Trčanje
Iskoristite neke od ovih savjeta i vidimo se na stazi!  
03.
Oct.
Trčanje
Sigurno se se pitali šta ovo uopšte znači i kako se postaje eko trkač?
28.
Sep.
Trčanje
Maraton je najduža trka na olimpijskom programu, gdje takmičari treba da pretrče tačno 42.195 km.