do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

RAVAN I ČVRST STOMAK JE NEMOGUĆA MISIJA? OVI SAVJETI ĆE PROMIJENITI VAŠE MIŠLJENJE
Trening
22.01.2021.
Trening

RAVAN I ČVRST STOMAK JE NEMOGUĆA MISIJA? OVI SAVJETI ĆE PROMIJENITI VAŠE MIŠLJENJE

22.01.2021.

Ako je stomak vaša problematična zona, ne samo kada govorimo o gubitku kilograma i viška masti, već i o definisanju trbušnjaka, treba da znate da niste sami. To je naročito slučaj sa ljudima koji su već izgubili višak kilograma, ali su još uvijek daleko od ravnog i čvrstog stomaka.

Pitate se da li je, uprkos tome što redovno radite trbušnjake i različite varijacije planka, zaista toliko teško imati ravan stomak ili vi prosto nešto radite pogrešno? Evo nekoliko stvari koje treba da znate prije nego što pređemo na konkretne savjete.

  • Fokusiranje samo na stomačne mišiće tokom treninga može biti kontraproduktivno. Što ste više opterećeni stomakom, osjećaćete manje samopouzdanja po pitanju svog tijela, bez obzira na to koliko kilograma imate. Počnite sa ponovnim postavljanjem svojih ciljeva. Fokusirajte se na zdravije izbore koji će vam dugoročno donijeti rezultate i vaš core učiniti čvrstim i stabilnim, što je od izuzetne važnosti tokom svih, pa i svakodnevnih aktivnosti.
  • Pravite razliku između nadutosti stomaka i masti na stomaku. Prosto je nemoguće da očekujete da imate ravan stomak 24/7. Čak i ako izgubite mnogo masti u vašoj abdominalnoj regiji, primjećivaćete razlike u nadutosti stomaka u toku dana. Potpuno ravan stomak nikada nije, niti će ikada biti prirodna pojava na vašem tijelu.

DA LI VAŠ STOMAK MOŽE ZA KRATKO VRIJEME POSTATI RAVAN I ČVRST?

Potrebno je mnogo posvećenosti i samokontrole da biste imali ravan i čvrst stomak. Kada to kažemo, ne mislimo samo na redovne treninge, već i na ishranu i na zdrav način života. Vaš stomak neće nestati preko noći i nemojte misliti da će se to čudo desiti.

A da biste spriječili nadutost u stomaku, izbjegavajte namirnice kao što su žitarice, kupus, karfiol i drugo povrće koje može izazvati taj osjećaj, ali i mliječne proizvode. To ne znači da ih treba potpuno izbaciti iz ishrane, samo kontrolisati njihov unos.

4 KLJUČNA SAVJETA ZA RAVAN I ČVRST STOMAK

FOKUSIRAJTE SE NA INTENZIVNE TRENINGE ZA CIJELO TIJELO

Gotovo je nemoguće definisati trbušnjake ukoliko radite samo vježbe za tu grupu mišića, dok su preko njih nataložene masne naslage. Mnogo je bolje da se fokusirate na intenzivnije vježbe za cijelo tijelo koje istovremeno uključuju više grupa mišića. Rezultat će biti više sagorenih kalorija i gubitak suvišnih masti.

Imajte na umu i to da treninge visokog intenziteta (HIIT) ne morate da radite satima da biste postigli rezultate. Pola sata intenzivnog treninga (u nekim situacijama i manje) sasvim je dovoljno da ubrzate svoj metabolizam i sagorite višak kalorija i masti.

OJAČAJTE CORE (CENTRALNI STUB)

Tzv. centralni stub ili core predstavlja oslonac našeg tijela i od neizmjerne je pomoći prilikom svakog treninga. Jak i stabilan core je ključan i za trkače, pa smo u jednom od naših prethodnih blogova pisali o vježbama stabilizacije koje su im neophodne.

Možda najbolja vježba da ojačate svoje core jeste plank. A onog trenutka kada ojačate core, primijetićete kako ste i vi jači! Bićete u boljoj formi za sve druge treninge i aktivnosti, jer je riječ o dijelu tijela koji doprinosi boljem balansu. Plank se preporučuje i za jačanje mišića leđa i grudi, ali i mišića nogu, koje su takođe aktivne tokom izvođenja te vježbe.

Neka vaš cilj bude da na svakom treningu uradite neku varijaciju planka, jer ćete tako najbolje osjetiti kako vaši abodminalni mišići jačaju, a imaćete i više samopouzdanja.

IZBJEGAVAJTE ALKOHOL

Vjerovatno smo u ovom trenutku od vas dobili ono poznato „buuuuuu“. Uprkos tome nećemo posustati, jer je ovo jedan od ključnih načina da imate ravan stomak. Ne samo zbog toga što je prepun suvišnih kalorija, već i zbog toga što oslobađa višak estrogena, alkohol je jedan od glavnih razloga zašto ne možete da postignete željene rezultate. Zbog toga unos alkohola svedite na minimum.  

VODITE RAČUNA O SVOJIM NAVIKAMA U ISHRANI

I vaše navike u ishrani su ključni faktor da li ćete imati ravan i čvrst stomak. Evo nekoliko koraka koje treba da preuzmete:

  • Odreknite se kupljene i brze hrane, večera iz mikrotalasne, čipsa, gaziranih sokova i nezdravih grickalica... Sve ove namirnice prepune su vještačkog šećera koji može samo štetiti vašem organizmu.
  • Jedite što više voća, povrća, namirnica koje su bogate vlaknima i proteinima. Svako vaše omiljeno jelo ima svoju zdravu zamjenu, pa malo istražite i napravite ovu važnu promjenu za vaš organizam, ali i vaše tijelo.
  • Pijte što više vode. Hidriranost sprječava nadutost u stomaku i pomaže ubrzavanju vašeg metabolizma.

JOŠ JEDAN SAVJET UMJESTO ZAKLJUČKA

Ravan i čvrst stomak nije nešto što se postiže preko noći, ali sigurno nije i nemoguća misija. Prije nego što donesete odluku koji rezultat želite da postignete, budite spremni da potpuno promijenite i način ishrane, ali i svoj stil života. Pijte što više tečnosti, izbjegavajte alkohol i grickanje između obroka, redovno trenirajte. Vremenom će vaše samopouzdanje rasti, a vaše tijelo biti snažnije i izgledati zdravije.

I ne zaboravite, kompletnu opremu za vaše treninge kod kuće ili u teretani možete pronaći u našim prodavnicama ili naručiti online.

Sport Vision tim

Slični članci

26.
Mar.
Trening
Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je k...
01.
Feb.
Trening
Bez obzira na to da li se bavite trčanjem, fitnesom, biciklizmom ili nekom drugom sportskom aktivnošću, ovaj sastavni dio ženske odjeće pruža podr&sca...
20.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj amplitudi...
19.
Oct.
Trening
U današnje vrijeme, kada se brzina smatra prioritetom, nije neobično da mnogi traže brz i lak put do mišićavog tijela.
28.
Sep.
Trening
Nekoliko savjeta koji će vam olakšati povratak uobičajenoj radnoj rutini i treningu.
21.
Sep.
Trening
U beskompromisnoj potrazi za uspjehom često tokom treninga znamo da odemo do krajnjih granica izdržljivosti.
21.
Sep.
Trening
Bez obzira da li smo ranoranilac ili ipak ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki uticaj na ostatak dana.
26.
Jun.
Trening
Mudro iskoristite svaki trenutak u prirodi, aktivirajte tijelo i osvježite um.
04.
Nov.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje.
22.
Nov.
Trening
Saznajte zašto je oporavak mišića nakon treninga jednako važan kao i trening.