do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE RANCA
Trendovi
21.09.2023.
Trendovi

SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE RANCA

21.09.2023.

Ukoliko imate kvalitetan školski ranac, koristićete ga iz godine u godinu, sve dok ga ne prerastete i ustupite mlađem školarcu. Tokom svakodnevnih aktivnosti ranac se lako zaprlja, pogotovo kada je neprestano u kontaktu sa različitim površinama i predmetima koji se u njemu nose. Na spoljašnjoj površini zadržava se prašina, dok se u unutrašnjosti nakupljaju nečistoće, pa je zbog očuvanja zdravlja veoma bitno da ranac redovno održavate. Ovo se posebno odnosi nakon nošenja tokom cijele godine, a uoči nove školske godine i sezone vježbanja. U nastavku vam dajemo nekoliko savjeta kako da pravilno operete ranac ili školsku torbu i zablistate prvog septembarskog dana.
ODABERITE NAČIN PRANJA, A DA NE OŠTETITE RANAC

Postoje dva načina pranja; možete koristiti mašinu za pranje veša ili ga oprati ručno. Prije nego što krenete u akciju provjerite uputstva za njegu koja se obično nalaze na etiketi u unutrašnjosti i opisuju kako se ranac održava da bi uvijek izgledao čisto i uredno. Veoma je bitno da izaberete odgovarajući način pranja u zavisnosti od materijala i da se pridržavate smijernica proizvođača kako biste produžili, a ne skratili njegov vijek trajanja. Ako na etiketi piše da se predmet ne smije kvasiti, upotrijebite vlažnu krpu i malo blagog sredstva za pranje sudova i njime istrljate prljava područja. Ako ranac nema etiketu, za probu prvo očistite manju površinu i unutrašnjost prije nego što ga cijelog operete. U mašini za pranje veša na nižim temperaturama koristeći programe za osjetljive materijale možete prati većinu ranaca: platnene, poliesterske i najlonske. Ako je ranac od kože ili sa osjetljivim ukrasima i dodacima treba ga prati isključivo ručno.


PRIPREMA I NEOPHODNA SREDSVA ZA ČIŠĆENJE

Kada odaberete način pranja, ključno je da imate sve što vam je neophodno da biste posao obavili kako treba. Sredstva koja će vam biti potrebna mogu se razlikovati u zavisnosti od toga da li ste se odlučili za mašinsko ili ručno pranje. Ovo su osnovne stvari koje bi trebalo imati za obje metode: sunđer ili krpa, četka sa nježnim vlaknima, sredstvo za uklanjanje mrlja, blagi deterdžent koji ne sadrži izbjeljivače. Dodatno, za mašinsko pranje potrebna vam je mrežica za zaštitu ili  bijela jastučnica u koju ćete ubaciti ranac prije pranja kako se ne bi oštetio u bubnju mašine. Ukoliko ste se opredijelili za ručno pranje, dodatno će vam biti potrebna veća posuda koju ćete napuniti mlakom vodom i jedan peškir za sušenje. Jako je važno da prije samog procesa pranja ranac pripremite tako što ćete izvaditi sve stvari iz njega i ukloniti sve dijelove koji se mogu odvojiti, kao što su kaiševi i džepovi, jer se oni mogu efikasnije oprati odvojeno. U proces pripreme spada i čišćenje od prašine i ostataka mrvica iz unutrašnjosti ranca. Protresite ranac iznad korpe za otpatke, a možete koristiti ručni usisivač ili četku ako u naborima i rubovima ima ostataka koji se ne mogu lako ukloniti.


TRETIRANJE FLEKA

Ukoliko postoje vidljive fleke na rancu, najbolje bi bilo da ih posebno tretirate prije samog pranja kako biste bili sigurni da će efikasno biti uklonjene. Nanesite sredstvo za uklanjanje fleka na krpu ili sunđer i natopite sve mrlje na rancu. Ostavite da rastvor deluje 30 minuta, a zatim ih nježno istrljajte. Ako upotrebljavate jače sredstvo, pronađite uputstvo na proizvodu i ispoštujte informaciju o tome koliko vremena je potrebno da djeluje kako ne biste oštetili tkaninu.


MAŠINSKO PRANJE

Pratite sljedeće korake ukoliko ste se odlučili da ranac perete u mašini za veš:

  • Otkopčajte sve patent zatvarače na rancu, izvrnite ga i stavite u mrežastu vreću ili jastučnicu kako biste izbjegli da se trake i dijelovi ranca uhvate u bubanj i oštete.
  • Stavite ranac u mašinu.
  • Dodajte blagi deterdžent koji ne sadrži izbjeljivače i uključite program za nježno pranje na niskim temperaturama.


RUČNO PRANJE

Ako se na etiketi za njegu ranca savjetuje da ga ne stavljate u mašinu za pranje veša, moraćete da ga operete ručno.

  • Napunite veću posudu mlakom vodom (vruća voda može oštetiti boju i tkaninu). Dodajte malo deterdženta.
  •  Mekom četkom ili krpom očistite spoljašnjost posebno se fokusirajući na prljava područja i fleke. Izvrnite ranac naopako i operite unutrašnjost.
  • Bacite prljavu vodu i posudu napunite hladnom vodom. Temeljno isperite i iscijedite.
  • Umotajte ranac u peškir da se upije višak vode.


SUŠENJE - DA LI JE BEZBIJEDNO SUŠITI RANAC U MAŠINI?

Nakon pranja, bez obzira na metod koji ste odabrali, najbolje je da ranac ostavite da se suši na vazduhu. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost ili upotrebu sušilice za veš, jer toplota može oštetiti materijale, a sunce izblijediti boje. Ostavite sve džepove otvorene i okačite ga da se osuši na mjestu gdje vazduh cirkuliše. To će pomoći da vlaga u potpunosti i brže ispari iz svih dijelova za šta je uobičajeno potrebno 24-36 sati.


Da zaključimo, redovno pranje ranca doprinosi njegovom svježem i urednom izgledu, a veoma je važno da to činite na ispravan način kako ne biste svojim postupcima ubrzali habanje tkanine, imali izblijedjele boje ili pokidane šavove i druga oštećenja. Budite pažljivi da bi vam trajao što je duže moguće. Nema potrebe svake godine kupovati novi školski ranac jer proizvođači neprestano rade na tome da materijali budu što izdržljiviji, boje postojane, a performanse na najvišem nivou tokom svih godina upotrebe. Mudro birajte, u zdravlju koristite!


Sport Vision Tim

Slični članci

12.
Jan.
Trendovi
Novo poglavlje donosi sa sobom inovacije i inspiraciju, a sportske odluke postaju ključ za otvaranje vrata ličnog uspjeha.
13.
Nov.
Trendovi
Pronacija stopala je nepravedno zapostavljena tema, kako među sportistima rekreativcima, tako i među ljudima koji se sportskim aktivnostima bave spontano i p...
13.
Nov.
Trendovi
Početak novembra nam donosi nešto hladnije dane, pa ukoliko još uvek niste pronašli svoju idealnu zimsku jaknu, sada je pravo vrijeme da...
11.
Oct.
Trendovi
Ako se borite sa poremećajima u ishrani, morate potražiti stručnu pomoć, a ako jednostavno volite da jedete, i kada treba i kada ne, imamo nekoliko saveta za...
11.
Jul.
Trendovi
Izbor savršenog kupaćeg kostima može biti pravi izazov, ali uz nekoliko savjeta i smijernica, svaka dama može pronaći baš onaj model koji će id...
05.
Jul.
Trendovi
Nova letnja kolekcija odiše životnom radošću kroz moderan dizajn i ležernost koja je uvek u trendu.
12.
Jul.
Trendovi
Trendovi se mijenjaju, ali Air Max patike ostaju omiljene bez obzira na sezonu. Ovo su modeli koje želimo sada!
07.
Jul.
Trendovi
Odaberite jedan od ovih kupaćih kostima i izgledajte ženstveno, elegantno i graciozno na plaži ili bazenu ovog ljeta.
16.
Apr.
Trendovi
Patike su već odavno nezaobilazni dio ležernih kombinacija u kojima svakodnevno uživamo, ali već par sezona unazad, ističu se i kao najtraženiji model obuće....
07.
Dec.
Trendovi
Ako se pitate koje su jakne apsolutni trend ove jeseni i zime, naš odgovor glasi da pravila nema. Podjednako obožavamo da nosimo i kratke i duge model...