do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

ZANIMLJIVOSTI IZ SVIJETA FITNESSA
Novosti
10.04.2020.
Novosti

ZANIMLJIVOSTI IZ SVIJETA FITNESSA

10.04.2020.

Naučnici koji se bave praćenjem efekata fizičke aktivnosti na zdravlje ljudi, ističu da ne postoji biološka i psihička funkcija organizma na koju adekvatna fizička aktivnost ne djeluje pozitivno. Ulaganjem vremena, napora i truda i izbjegavanjem masne, pohovane hrane ili poroka činimo veliku stvar za sebe, ulažemo u sebe, a ta investicija će nam se sigurno isplatiti. 

Predstavljamo vam zanimljivosti koje vjerovatno niste znali o vašem tijelu, a za koje vjerujemo da će vas dodatno podstaći da volite svoje tijelo i vodite računa o svom zdravlju.

1. Prema nedavnim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, nedeljno je potrebno oko 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti da bismo vidjeli rezultat treninga, a na nama je da to vrijeme rasporedimo kako nam odgovara.

2. Jutarnji treninzi su najbolji period dana za trening ako imate za cilj mršavljenje. Ujutru su zalihe glikogena na minimumu pa je samim tim i uključivanje masti u proces razgradnje znatno brže. Naša tijela su robovi navika. Što više vježbate, to se više vaše tijelo navikava trošiti masnoće umjesto da ih skladišti kao zalihu.

3. Kafa je jedan od najboljih jutarnjih napitaka pred trening - dokazano ubrzava sagorijevanje masti, odnosno skraćuje vrijeme potrebno za uključivanje masti u proces razgradnje.

4. Studija koja je obuhvatila preko 60.000 odraslih osoba dokazala je da oni koji vježbaju imaju 30% manje šanse od prijevremene smrti.

5. Trening snage je najbolji metod treninga za sagorijevanje masti. Glavni razlog tome je aktivacija velikih grupa mišića pa samim tim i velika kalorijska potrošnja, znatno veća nego tokom kardio treninga.

6. Da postoji vježba kojom bi se aktivirala cjelokupna muskulatura čovjeka svaka osoba bi mogla da podigne oko 22500 kg. Samo mišići potkoljenice, odnosno listovi mogu podići po 400 kg, što zajedno čini čak 800kg.

7. Jedna naučna studija dokazala nam je da je potrebno svega dva minuta tri puta nedeljno trenirati visokointenzivno, odnosno HIIT metodom (high interval intensity training) da biste poboljšali svoje kondicione, tj. fitness performanse. Ovdje se prije svega podrazumijeva maksimalna potrošnja kiseonika i tolerancija na laktate.

8. Fokus u toku treninga na vježbu koju izvodite kao i na mišićnu grupu koja je opterećena, povećava efikasnost i uticaj te vježbe na ciljani mišić dodatnih 20%, pa zato izbjegavajte priču i korištenje mobilnog telefona tokom treninga kako bi rezultat bio maksimalan.

9. Pravilno istezanje ili rastezanje je najbolji način da završite trening. Na prvom mjestu oporavlja, a pored toga doprinosi postizanju kvalitetnijih treninga u narednom periodu. Što veća amplituda pokreta tokom istezanja - to se više energije elastične deformacije oslobađa iz aktivne muskulature, a tako oslobođena energija se akumulira u mišiće dajući vam osjećaj snage nakon završenog treninga.

10. Vrijeme potrebno za oporavak posle vježbanja male grupe mišića, recimo bicepsa iznosi 24 sata, dok je primjera radi, nogama potrebno oko 72 sata za odmor nakon treninga, što je čitava 3 dana.

Tokom fitnessa se dešavaju razne promjene u organizmu. Neke od njih su sasvim prirodne i jasno vidljive.

11. Zašto su obrazi crveni tokom vježbanja? Tokom intenzivnog treninga crveni obrazi su sasvim normalna pojava, jer se kapilari šire i prouzrokuju pojavu crvenila na koži. Crvenilo sa obraza treba da nestane čim se umiri puls nakon treninga. Ali, da bi se ubrzao proces, možete isprati lice hladnom vodom ili možete staviti hladan peškir na njega.  

12. Dobar trening djeluje kao posjeta kozmetičkom salonu. Fizička aktivnost značajno poboljšava cirkulaciju, tijelo troši mnogo više kiseonika, a to zauzvrat podstiče proizvodnju kolagena u ćelijama kože. Osim toga, kardio promoviše bržu regeneraciju kože, pa će redovno treniranje zamijeniti anti-aging i spa tretmane.

13. Zbog čega je važno skinuti šminku prije treninga? Tokom kardio vježbe pojačano je znojenje i to je sasvim normalna reakcija. Ali, istovremeno se otvaraju pore, tako da prašina i kozmetika mogu da ih zatvore. Iz tih razloge je bitno voditi računa i o odjeći u kojoj trenirate. Postoje posebne sintetičke tkanine, koje dobro odbijaju vlagu, ali omogućavaju koži da diše. Prirodni materijali nisu pogodni, jer omogućavaju da se bakterije lakše razmnožavaju. Što se tiče kozmetike, u svakom slučaju ne nosite šminku tokom treninga, a nakon treninga dobro operite lice i nanesite tonik sa salicilnom kiselinom.

Uz ove korisne fitness zanimljivosti veoma je važno da znatno povedete računa o načinu ishrane, kako biste osim što sagorijevate više kalorija, pokušali i da smanjite unos istih.

Sigurni smo da će vam ovi savjeti dati volju da se i vi pokrenete i učinite nešto dobro za svoj organizam, a onima koji već imaju redovnu naviku vježbanja pružiti dodatnu motivaciju i volju da nastave još jačim tempom.

Opremu za fitness, ali i za ostale treninge možete pronaći i naručiti sa našeg online shop-a uz besplatnu dostavu.

Sport Vision tim