DVA NAČINA PLAĆANJA

pouzećem i platnim karticama

POZOVITE NAS NA : 055/490-400

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

BESPLATNA ISPORUKA

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

CLICK & COLLECT

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru  Pogledaj više

Trening
26.02.2020.

OMILJENE VJEŽBE SNAGE POZNATIH FITNES TRENERA ZA KOJE VAM NISU POTREBNI TEGOVI

Da li znate da vam za oblikovanje i jačanje mišića cijelog tijela apsolutno nisu potrebni tegovi niti bilo koji drugi rekviziti? To važi i za vas koji ste početnici u fitnesu, ali i za sve sportiste, koji su već u kondiciji. Ukoliko ste na početku, dovoljno je da koristite težinu sopstvenog tijela kako biste napredovali i polako ojačali, dok vremenom, s napretkom, u svoj trening možete uvesti tegove, povećati broj ponavljanja ili se, jednostavno, preusmjeriti na treninge visokog intenziteta (HIIT).

Dobra vijest je da ove vježbe snage za cijelo tijelo i sve grupe mišića možete raditi i kod kuće i u teretani, a obožavaju ih i najpoznatiji svjetski fitnes treneri.

KLASIČAN ČUČANJ I SKOK ČUČANJ KAO VJEŽBE ZA OBLIKOVANJE GLUTEUSA I MIŠIĆA NOGU

Čučnjevi su idealni za oblikovanje gluteusa i butina, ali to nije jedini razlog zašto ih treba raditi i zašto se ubrajaju u jednu od vježbi koje treba da uvrstite u svaki trening. Zahvaljujući toj vježbi učite pravilno držanje tijela, ali i kako da kontrolišete mišiće donjeg dijela leđa. Ako u vježbu dodate još i skok, tj. odradite skok čučanj, unapređujete svoju mobilnost, ali i ravnotežu, pa i kontrolu pokreta. Kako raditi ovu vježbu?

 • Stanite u položaj u kojem će stopala biti paralelno postavljena, ali blago izvan ravni vaših ramena, a stopala blago usmjerena ka spolja.
 • Savijte koljena i spuštajte kukove dok zadnja strana butina ne bude u paralelnom položaju sa podom. Dok se spuštate u čučanj, savijajte i laktove, kako biste svu snagu tijela prabacili na noge.
 • Iz tog položaja se vratite nazad u početni položaj, tako da vam leđa budu prava, a ruke ispravljene pored tijela. Kada se skroz ispravite, zategnite gluteus.

 • Da biste unaprijedili ovu vježbu, nakon urađenog čučnja skrenite u skok i vratite se nazad u čučanj, ali tako da vam prilikom skoka ruke budu ispravljene iznad glave.
 • Cijela vježba se računa kao jedno ponavljanje.

PLANK NA LAKTOVIMA ZA JAČANJE CENTRALNOG STUBA

Plankovi su jedna od najboljih vježbi snage kod koje je fokus na centralnom stubu. On nije od značaja samo za vašu snagu i funkcionalnost prilikom treninga, već i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Postoji mnogo varijacija ove vježbe, koje su manje ili više naporne i koje možete raditi kraći ili duži vremenski period. Naš prijedlog ovoga puta je plank na laktovima. Kako se radi ova vježba?

 • Najprije stanite u poziciju za muški sklek, a potom se lagano spustite na laktove.
 • Vodite računa da vam tijelo bude u paralelnom položaju sa podlogom na kojoj trenirate, tako da vam leđa budu potpuno prava, noge blago razdvojene, a laktovi paralelno postavljeni sa ramenima.
 • Dok ste u tom položaju, stegnite trbušnjake i gluteus, kako biste dodatno ojačali te mišiće.
 • Radite vježbu 30 sekundi, a kako budete napredovali sa treningom, dužinu planka povećajte na cijeli minut.

"MUŠKI" SKLEKOVI ZA JAČANJE LEĐNIH MIŠIĆA

„Muški“ sklekovi se ubrajaju u grupu najboljih vježbi snage koje definitivno treba da usavršite. Odlični su za jačanje mišića gornjeg dijela tijela, jer se prilikom izvođenja te vježbe istovremeno aktiviraju mišići grudi, ruku, ramena i centralnog stuba.

Kako da pravilno izvodite „muški“ sklek?

 • Stanite u poziciju za plank tako što će vam ruke i noge biti potpuno ispravljene, a ramena u paralelnom položaju sa zglobovima.
 • Udahnite vazduh u trenutku kada se spuštate u sklek i izdahnite u trenutku kada se vraćate u početni položaj. Vodite računa da vam ruke, odnosno ručni zglobovi sve vrijeme budu u paralelnom položaju sa ramenima. Cijela vježba se računa kao jedno ponavljanje.
 • Ukoliko vam je „muški“ sklek suviše naporan, možete raditi i sklekove sa osloncem na koljenima.

"MUŠKI" SKLEKOVI ZA JAČANJE LEĐNIH MIŠIĆA

Ukoliko ste donijeli odluku da trening postane vaša svakodnevna rutina (ili bar nedjeljna), onda je „obrnuti iskorak“ jedna od vježbi koja se definitivno mora naći na vašoj trening listi. Ta vježba predstavlja odličan način da ojačate donji dio tijela, naročito kvadricepse, listove i gluteus. Kako se pravilno izvodi?

 • Stanite u početni položaj tako što će vam noge biti spojene, a tijelo ispravljeno. Iz tog položaja krenite jednom nogom unazad, tako što ćete je saviti pod uglom od 90 stepeni.
 • Istovremeno i noga koja je ostala u početnom položaju treba da se savije pod pravim uglom.
 • Iz tog položaja se vratite u početni položaj i isto ponovite drugom nogom.
 • Cijela vježba se računa kao jedno ponavljanje.

GLUTE BRIDGE – TZV. MOST ZA JAČANJE GLUTEUSA

Glute Bridge ili vježba snage koju možemo nazvati “most za gluteus” idealna je za jačanje mišića nogu, gluteusa, ali i stomaka. Ona takođe doprinosi i mobilnosti kukova. Kako se radi?

 • Legnite na leđa i oslonite se na noge, tako da budu savijene u koljenima, blago skupljene u odnosu na širinu ramena.
 • Cijeli centralni stub treba da bude izdignut i prav, dok su ramena i glava na podu, a ruke pored tijela.
 • Obje noge treba da budu oslonjene na pod, a gluteus stegnut dok je tijelo podignuto, a opušten nakon spuštanja na podlogu.
 • Jedno ponavljanje podrazumijeva podizanje i spuštanje centralnog dijela tijela.

Prije nego što počnete sa treninzima koje vam preporučuju najpoznatiji fitnes instruktori, obavezno nabavite opremu koja vam je neophodna. Naručite je online, jer je dostava besplatna!

Fotografije: popsugar.com

Sport Vision tim

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

30.
Jul.
2021.
Novosti
Konkurs je otvoren do 7.8.2021. godine.
20.
Jul.
2021.
U fokusu
Tropske temperature ne moraju nužno ograničavati bavljenje sportom. Iskoristite svježije dane, kao i niže temperature tokom jutra i večeri i izdvojite bar sa...
19.
Jul.
2021.
Novosti
Plaćaj na Sport Vision online shopu Sparkasse Shop&Fun karticom povoljnije, iskoristi dodatni popust od čak 15%, i biraj plaćanje do čak 36 mjesečnih rat...
12.
Jul.
2021.
Trendovi
Trendovi se mijenjaju, ali Air Max patike ostaju omiljene bez obzira na sezonu. Ovo su modeli koje želimo sada!
07.
Jul.
2021.
Novosti
Poput najvećih svjetskih metropola, u nedelju, 04.07.2021. Banja Luka je po treći put bila domaćin spektakularnog događaja organizovanog u TC Delta Planet &n...
07.
Jul.
2021.
Trendovi
Odaberite jedan od ovih kupaćih kostima i izgledajte ženstveno, elegantno i graciozno na plaži ili bazenu ovog ljeta.
29.
Jun.
2021.
Novosti
Da li ste spremni da odmjerite snagu i budete dio “Train Harder Challenge by Sport Vision & Under Armour” koji će se održati u Delta Planet c...
24.
Jun.
2021.
U fokusu
Vrijeme je da svoju ljetnu kolekciju upotpunite baš ovim modelima. Imamo sjajne prijedloge za vas.
14.
Jun.
2021.
Fudbal
Po čemu će se ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu razlikovati od prethodnih i druge interesantne činjenice, pronaći ćete u ovom tekstu.
11.
Jun.
2021.
Novosti
Brend ASICS jedan je od najvećih noviteta u našoj ponudi ove sezone. Otkrivamo vam detalje koje treba da znate o ovom brendu, ali i o modelima koje mo...