do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru  Pogledaj više

Ecovision
11.01.2022.

KAKO SMANJITI ZAGAĐENJE? IMAMO 4 KORISNA SAVJETA ZA VAS

Da li znate da je dovoljno da promijenite samo neke svakodnevne navike da biste smanjili zagađenje i doprinijeli očuvanju životne sredine? Otkrivamo vam četiri korisna savjeta koja mogu doprinijeti smanjenju zagađenja i našoj viziji zdrave budućnosti.

SMANJITE POTROŠNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Da li ste znali da led sijalice mogu da uštede čak 75% energije i traju do 10 puta duže od običnih? Zamijenite sijalice u kući ili stanu žarnom niti, a fluorescentne lampe led sijalicama. 

Potrošnju električne energije možete smanjiti i tako što ćete ugasiti svjetlo kada napuštate prostoriju i isključiti uređaje.

SMANJITE POTROŠNJU VODE

Da li ste znali da ako ne zatvorite vodu dok perete zube, za par minuta iz slavine može oteći oko 11 litara čiste vode? Zbog toga zatvorite vodu na slavini dok perete zube ili sapunjate ruke.

Provodite manje vremena pod tušem i izbjegavajte da punite kadu. Instalirajte tuš i slavine sa manjim protokom vode.

SMANJITE POTROŠNJU FOSILNIH GORIVA

Da li ste znali da je za trenutne potrebe i život čovječanstva potrebno samo 1,75 dијela planete? Zbog toga dajte prednost lokalno proizvedenoj robi i hrani, u odnosu na one iz udaljenih zemalja.

Umjesto vožnje automobila, pješačite ili koristite bicikl, a ako morate da vozite, dijelite prijevoz. Tokom šetnji, nosite obuću i odjeću izrađenu od recikliranih materijala i tako dodatno doprinesite očuvanju životne sredine.

SMANJITE OTPAD

Da li ste znali da se za pakovanja koristi oko 40% ukupno proizvedene plastike na svijetu?

Recite NE plastičnim kesama i umjesto njih koristite cegere i višekratne kese za voće. Plastične proizvode za jednokratnu upotrebu zamijenite onim od prirodnih materijala, a ostatke obroka upotrijebite za pripremu novih jela.

Kako se brend adidas bori sa plastikom, pročitajte u ovom tekstu.

RECIKLIRAJTE

Da li znate da reciklažom tone papira možete sačuvati 17 stabala i dovoljno električne energije za potrebe prosječnog domaćinstva za pet mjeseci?

Odlažite mješoviti reciklabilni otpad (papir, plastičnu PET i metalnu ambalažu) u kontejnere smještene u okviru reciklažnih ostrva.

Budite i vi dio naše EcoVision promjene!

Sport Vision tim

Trenutno nema komentara

Slični članci

14.
Oct.
2022.
Ecovision
Da li dovoljno vodimo računa o planeti na kojoj živimo?
06.
Sep.
2022.
Ecovision
Sport Vision kompanija je podržala Banjalučku desetku za čist vazduh u jednom zajedničkom cilju, a to je očuvanje okoline.
21.
Apr.
2022.
Ecovision
Planeta na kojoj živimo je nevjerovatno mjesto, ali joj je potrebna naša pomoć da bi napredovala i da bismo imali zdravu okolinu za sve nas.