DVA NAČINA PLAĆANJA

pouzećem i platnim karticama

BESPLATNA ISPORUKA

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

POZOVITE NAS NA : 055/490-400

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

Zanimljivosti
04.01.2016.

KAKO BIRATI PATIKE?

PRORAČUNATO je da čak 65 odsto rekreativaca, i muškaraca i žena, nosi pogrešnu obuću za sport. Naravno da nije dobro igrati košarku u patikama u kojima, na primer, trčite, jer različite patike pružaju različitu podršku stopalima. Kada nosimo pogrešan par, možemo da dobijemo žuljeve ali, što je još gore, velike su šanse da osjetimo bol u leđima, koljenima, kukovima, potkoljenicama, Ahilovoj tetivi... Takođe, noseći neodgovarajuće patike lakše ćemo se povrijediti tokom bavljenja sportom, a imaćemo i problema sa grčevima.

Jedno od osnovnih pravila pri kupovini patika glasi – nemojte ih kupovati u žurbi! Neophodno je da se u njima prošetate po radnji, čak i da potrčite, da biste imali pravu sliku o njihovoj udobnosti. Zatim, isprobajte ih uz čarape kakve obično imate i na treningu, a, ukoliko nosite anatomske uloške, nemojte da zaboravite da ih ponesete kada krenete u kupovinu. Sportska obuća treba da vam bude komotna (između palca i vrha patike neka ostane jedan centimetar), a peta ne smije da klizi tokom kretanja.

* ZA PJEŠAČENJE birajte par sa fleksibilnim i veoma zaobljenim đonom, malo izdignutom petom, koji će skočnim zglobovima pružati odgovarajuću podršku, a prstima omogućiti da se nesmetano savijaju. Važno je da noga u patikama za pješačenje "diše", pa bi najbolje bilo da su napravljene od kože. Za sportove na otvorenom neophodne su veoma kvalitetne patike, koje će štititi zglobove tokom nezgodnih pokreta. Tako patike za hodanje po planini i uopšte po terenu gdje ima uspona, moraju da budu ojačane i veoma stabilne, da tokom uspona i spuštanja niz padine ne bi proklizavale. Nove patike za hodanje kupujte nakon što u starim pređete od 500 do 800 kilometara, a ako ste teški, čak i ranije. Neke od naših prijedloga pogledajte OVDJE.

* PATIKE ZA TRČANJE su predviđene za savladavanje dugih staza, što znači da treba da budu ojačane sa strane kako bi podupirale dio oko tabana, na kojima je najveći teret. Zato je u većinu modela ubačena viša peta, da bi se smanjio pritisak na tetive. Na taj način trkač je nagnut u smjeru trčanja. Imaju i nešto širi dio oko prstiju koji ih štiti od pritiska kada se pomijeraju naprijed. Na patikama za trčanje đonovi moraju imati specijalni dio zadužen za apsorbovanje udaraca stopala o tlo. Fleksibilne su i napravljene tako da stopalo može da se savija tokom svakog koraka, ali nemojte da ih koristite za tenis, jer nisu predviđene za mnogo bočnog kretanja. Osim toga, moraju da budu plitke kako bi omogućile neometano previjanje u skočnom zglobu. Poprilično su lagane. Nezaobilazan materijal na njima je mreža, uglavnom sintetička, koja omogućava dobru ventilaciju patike. Prednji dio patike je ojačan, a dio đona ispod ovog dijela je tanak i povijen na gore. Na đonu su obično manji ili veći žljebovi pa i kramponi. Obuću za trčanje, u zavisnosti od kvaliteta patika, vaše težine i podloge po kojoj se trči, mjenjajte posle 500 do 700 pređenih kilometara. One, dakle, traju kraće od onih za pješačenje, jer se više habaju. Neke od modela za trčanje pogledajte OVDJE.

* ZA SPRINT Tokom sprinta najveći pritisak je na prstima. Zbog toga, ali i činjenice da se ova sportska disciplina odvija mahom na stazama sa tvrdom podlogom, patike moraju imati male čepove na prednjem dijelu đona kako bi što bolje prijanjale uz trkačku podlogu. Na prednjem dijelu đona još se nalaze i jastučići čija je uloga da ublaže udarac prednjeg dijela stopala i prstiju. Na zadnjem dijelu đona, tamo gdje staje peta, nema nikakvih dodataka. Patike za sportove u zatvorenom prostoru (košarka, odbojka, tenis...) bi trebalo da imaju đon prilagođen podlozi na kojoj se vježba da ne biste padali, proklizavali i povrijedili nogu. Važno je da budu dublje od uobičajenih modela da bi štitili zglobove, jer je većina ovih sportova veoma dinamična i zahtijeva savijanje naprijed, nazad i u stranu. Neke od naših prijedloga pogledajte OVDJE.

* ZA TENIS Svi sportovi u kojima je glavni rekvizit reket zahtjevaju posebno dizajniranu obuću. Kako se u tenisu izvode najrazličitiji pokreti, patike moraju da budu takve da mogu da zaštite igrača od povreda, a to znači da treba da budu teže i kruće. Jedino takav model patika obezbjeđuje igraču da brzo može da se pomjeri s mjesta i da se još brže zaustavi. Ako igrate tenis, ili barem redovno pratite ono što na terenu rade svetski poznati teniseri, onda znate da je ove patike potrebno češće mijenjati. Neke od modela za tenis pogledajte  OVDJE.

* ZA FUDBAL Patike za fudbal su prepoznatljive, to su kopačke sa kramponima. Važno je da odaberete one koje su vam najudobnije, jer i one same mogu da stvore pritisak na stopala, pa nerijetko fudbaleri imaju problem sa uraslim noktima i raznim zadebljanjima kože. Neke od naših prijedloga pogledajte OVDJE.

* ZA KOŠARKU Patike za igre na terenu kakva je i košarka, kombinacija su fleksibilnosti i podrške za bočno kretanje. Upravo zbog kretanja u stranu i velikog broja skokova i česte promijene ritma kretanja u košarci one su po pravilu dublje, jer na taj način čuvaju Ahilovu tetivu, odnosno zglob od istegnuća i iščašenja. Zato što su duboke, teže, a važe i za najskuplje. Grupa američkih istraživača za primijenjenu biomehaniku je utvrđivala kako duboke i plitke patike djeluju na Ahilovu tetivu, koliko ih opterećuju. Ispostavilo se da nošenje dubokih patika znatno manje opterećuje Ahilovu tetivu, za gotovo 10 odsto u odnosu na nošenje plitkih patika. A i dobro zategnute pertle jednako smanjuju opterećenje. Ako se ima u vidu da Ahilova tetiva trpi maksimalnu silu koja i 12,5 puta prevezilazi tjelesnu težinu, jasno je od kakve je važnosti dubina patika u košarci. Neke od modela za košarku pogledajte  OVDJE.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

16.
Apr.
2021.
Novosti
Vrijeme je da se pokrenete, jer Sport Vision u saradnji sa Raiffeisen bankom vam je pripremio sjajne pogodnosti koje važe za korisnike Raiffeisen Visa k...
16.
Apr.
2021.
Trendovi
Patike su već odavno nezaobilazni dio ležernih kombinacija u kojima svakodnevno uživamo, ali već par sezona unazad, ističu se i kao najtraženiji model obuće....
13.
Apr.
2021.
U fokusu
„Samo da smo zdravi“, rečenica je koju posljednjih godinu dana sve češće čujemo. Da bismo to i postigli, treba da (naučimo da) vodimo raču...
08.
Apr.
2021.
U fokusu
Inspiracije nikad dosta, naročito kada govorimo o proljećnim street style kombinacijama. Našu pažnju su ovoga puta privukli modeli brendova Champion i...
05.
Apr.
2021.
Trčanje
Nove adidas SOLARBOOST 3 i SUPERNOVA+ patike za trčanje su stigle! Isprobali smo ih i prenosimo vam naše utiske.
02.
Apr.
2021.
Košarka
Vrijeme je da izađeš na crtu, odgovoriš našem Play Like Harden izazovu i možda baš ti osvojiš nove adidas H...
29.
Mar.
2021.
U fokusu
U potrazi za kvalitetnom i udobnom sportskom odjećom i obućom, Nike komadi se pojavljuju kao najčešći izbor – za sve uzraste.
24.
Mar.
2021.
Trčanje
Ko može trčati trail? Odgovor je jednostavan i jasan – svi! Evo zašto je baš ova disciplina postala toliko popularna među trkačima tokom ...
23.
Mar.
2021.
Novosti
Prateći uvođenje novih mjera, donijeli smo odluku o izmjenama u režimu rada naših maloprodajnih objekata, u cilju sigurnosti i očuvanja...
22.
Mar.
2021.
Košarka
Početkom 2021. adidas je predstavio najnoviju inovaciju obuće pod nazivom Futurenatural.