do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

ZAŠTO ISKUSNI TRKAČI OBOŽAVAJU TRAIL + SAVJETI ZA POČETNIKE
Trčanje
24.03.2021.
Trčanje

ZAŠTO ISKUSNI TRKAČI OBOŽAVAJU TRAIL + SAVJETI ZA POČETNIKE

24.03.2021.

Trotoari. Pješaci. Semafori... Been there, done that! Vrijeme je da malo skrenete s puta (bukvalno) i iskusite ljepotu trail trčanja.

Ko može biti trail trkač? Svako od nas! A ko će najviše uživati u trail-u? Ljubitelji prirode, pravi avanturisti kojima nije problem da ustanu ranom zorom i probude svoje tijelo.

Razlog zbog koga je trail postao toliko popularan, naročito tokom pandemije, krije se u tome što vas ova disciplina motiviše da se otisnete daleko od gužve i gradske vreve, izolujete i uživate u svježem vazduhu i kontaktu sa prirodom. Pored toga, trail je odličan za sve trkače koji žele da unaprijede svoje perfromanse.

Teren na kojem se trči je mekši, ali ne dajte da vas to zavara, jer je trail trčanje zapravo veoma naporno i zahtijeva dobru, da ne kažemo odličnu fizičku spremu. Podloga je neravna i često klizava, puna uspona i nagiba, što trčanje čini napornijim, ali i zabavnijim. Sve što vam je potrebno jeste adekvatna oprema za trail trčanje i avanturistički duh.

Ako vas je ova priča motivisala da se iskusite trail running, evo još nekoliko savjeta koji će vam sigurno biti od koristi.

Budite sigurni i samouvjereni dok istražujete trail terene

Kako da to postignete? Adekvatnim patikama za trail. Veoma je važno da model koji odaberete bude prilagođen podlozi na kojoj trčite, ali i da vam ne bude prepreka, odnosno da vam je knap, neudoban ili prevelik. Ukoliko trčite terenom koji obiluje kamenjem, birajte patike koje imaju mekan, ali nešto veći đon u odnosu na standardne trkačke modele, kao što je to slučaj sa HOKA patikama.

Ukoliko trčite uzbrdo, sigurnost i udobnost pružiće vam adidas patike za trail, a ako umjesto uzbrdica birate stazu za trčanje u lokalnoj šumi, Nike patike za trail mogu biti najbolji saveznik za vas.

Obavezno isprobajte više različitih modela prije nego što se otisnete u ovu avanturu, ali budite uvjereni da će vam svaki od njih pružiti sigurnost, stabilnost i savršenu podršku prilikom svakog koraka.

Obucite se adekvatno za trail avanturu

Kada trčite u prirodi, morate biti spremni za sva njena „raspoloženja“. Zbog toga je prozračna, lagana i vodootporna garderoba nešto što treba da bude na vama tokom trčanja. Poznati brendovi, kao što su Nike i adidas, sve više pažnje posvećuju kolekcijama izrađenim od recikliranih i biorazgradivih materijala, pa eto načina da doprinesete očuvanju životne sredine i trail trčanje učinite što jednostavnijim i ljepšim.

Obratite pažnju i na detalje

Prije svega, vodite računa da vam patike za trail ne budu knap, kako ne biste bespotrebno „namučili“ svoja stopala. Nastojite da vaša garderoba ima sasvim dovoljno džepova i pregrada, da u njih možete da smjestite neophodne sitnice, kao što su telefon, voda i eventualno okrepa. I ne zaboravite – uživajte u svakom trenutku koji provedete na trkačkoj stazi.

Nadamo se da vas je ovaj tekst motivisao da se već ovog vikenda upustite u avanturu zvanu trail trčanje. A ako vam je potrebna oprema koja će vam pružiti najbolju podršku na tom putu, pronađite je u našim prodavnicama ili naručite online.

Sport Vision tim

Slični članci

19.
Oct.
Trčanje
U saradnji sa, našim dugogodišnjim partnerom, portalom trcanje.net, organizovali smo testiranje najnovijih modela adidas patika za trčanje iz f...
08.
Oct.
Trčanje
Iako je jesen zvanično stigla – to ne znači da treba da odustanete od trčanja – bilo da trčite rekreativno ili ste aktivan sportista.