do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

PRIPREME ZA TRKU − SAVJETI KOJI VAM MOGU POMOĆI DA UNAPRIJEDITE SVOJE TRČANJE
Trčanje
06.05.2022.
Trčanje

PRIPREME ZA TRKU − SAVJETI KOJI VAM MOGU POMOĆI DA UNAPRIJEDITE SVOJE TRČANJE

06.05.2022.

Bez obzira da li se trčanjem bavite amaterski ili ste profesionalac, trčite maraton ili polumaraton, ove dionice iziskuju veliki napor i temeljnu pripremu. Ona počinje nekoliko mjeseci ranije jer tijelo mora da se dovede u odgovarajuću formu. Intenzivni treninzi, regulisan plan ishrane, hidratacija i odgovarajuća sportska oprema za trčanje su neophodni za dobar start i prolazak kroz cilj.

ISHRANA KAO NAJBOLJI SAVEZNIK U VAŠOJ PRIPREMI ZA TRČANJE

Ukoliko želite da savladate velike atletske dionice, brzinu nećete postići samo trenirajući trčanje. Naprotiv. Potrebna je cjelokupna psihofizička priprema. Vaš trening mora da sadrži vježbe snage. Iskusni trkači znaju da izbalansirana ishrana daje energiju, učestvuje u izgradnji mišića i jača ih. Unos namirnica punih proteina je važan za iscrpljujuće treninge, (polumaratonske i maratonske) trke, kao i za brži oporavak nakon njih. Vlaknasta hrana, masti i ugljeni hidrati su neophodni prilikom priprema. Ipak, nekoliko dana prije početka maratona treba odmarati i mišiće i stomak. Smanjiti unos masti i vlakana, a povećati unos ugljenih hidrata. Upravo oni su zaduženi za deponovanje šećera koji nam daje energiju i snagu da izdržimo mukotrpan napor. Intenzivni treninzi utiču i na gubitak kalijuma, pa u svoju svakodnevnu ishranu, pored banana koje su popularne kod sportista, uvrstite nekoliko suvih kajsija, avokado, bademe i nar koji je izvor i kalijuma, vitamina A i C, folata, vlakana i proteina.

PASTA PARTY − ZNATE LI ŠTA JE TO?

Pasta party je tradicija na svim (polumaratonima i maratonima) širom svijeta već godinama unazad. Okupljanje takmičara dan pred trku je neizostavno kako bi se trkači međusobno bodrili, a kao glavno posluženje tu su različite vrste paste. Tjestenina je lagana i lako svarljiva, a sa druge strane donosi veliku dozu ugljenih hidrata koji se lako deponuju za trku.

PRIPREMA NEPOSREDNO PRED TRKU

Veoma je važno da doručkujete par sati prije trke, ali ne pretjerujte u količini. Osećaj nervoznih crijeva usljed konzumiranja teške hrane nam ne treba. Trčanje praznog stomaka nije opcija jer ćete brzo osjetiti umor. Ukoliko već imate trkačkog iskustva na gradskim ulicama, znate da je osećaj gladi pred kraj trke neminovan. Umor i pad energije su učinili svoje, te je važno da pojedete voćeproteinski bar ili specijalizovane gelove i na taj način spriječite hipoglikemiju.

Dame znaju koliko je svakodnevna hidratacija važna za kvalitet kože i kose, a sportisti koliko je neophodna prije, za vrijeme i nakon treninga. Maratoni i polumaratoni su najteža atletska disciplina i potrebe za unosom vode su ogromne, ali i vodu morate unositi na ispravan način. Pred sam početak trke, dovoljno je da se blago zagrijete i istegnete mišiće kako biste pripremljeni startovali. Intenzivan trening se ne preporučuje. Isto važi i za unos vode u organizam − blaga hidratacija po principu gutljaj po gutljaj kako ne biste dehidrirali. Ukoliko ispijate pune flašice vode, dobićete osjećaj nadutosti i bućkanja u stomaku koji nije prijatan, a osim toga, izaziva umor. Tokom same trke tijelo se zagrijeva i znoji, zato je neophodno da nadoknadimo izgubljene elektrolite i rehidriramo se. U tome svakako pomažu okrepne stanice gdje, osim vode, možete posegnuti za voćem, limunom, šećerom…

Ukoliko prvi put pripremate da trčite maraton ili polumaraton ove godine i ulazite u ozbiljne pripreme, pijte tokom treninga trčanja izotonike koje i sami možete da pripremite. Dozirajte ih na određenoj pređenoj kilometraži i sami uočite kada vas najbolje hidriraju. Na ovaj način, znaćete u kojoj dionici maratona je najbolje posegnuti za okrepljenjem. Iskusni trkači znaju da kombinacija limunade sa medom i malo soli čini da podignete nivo šećera u krvi i nadoknadite izgubljene elektrolite. Iako je iscrpljenost velika, umor ogroman, pametno postupajte sa osvježenjem. Dozirajte manje, a češće količine napitaka jer se velika doza ne može brzo apsorbovati.

ISTRČALI STE I POBIJEDILI SEBE, A SADA SLIJEDI OPORAVAK!

Sam izlazak na atletsku stazu je veliki podvig, a istračati polumaraton ili maraton je uspjeh vrijedan svakog divljenja. Budite ponosni na sebe i obezbijedite zasluženi odmor svom tijelu. Sigurno nikada niste vidjeli na Olimpijskim igrama ili svjetskim takmičenjima maratonce, pa čak ni sprintere, da nakon prolaska kroz cilj leže i čekaju dodjelu medalje. Kraj trke je, tijelo je iscrpljeno, mišići napregnuti, te bi organizam doživio šok ukoliko biste sjedjeli sa strane i grickali čokoladu. Hodajte, hodajte i hodajte kako bi se regulisao srčani ritam i cijelo tijelo postepeno umirilo.

Nijedan rezultat ne dolazi preko noći pa ni vaše pripreme za trku nisu krenule dan pre maratona ili polumaratona. Za sve je potrebno vrijeme, pa tako i za oporavak. Zato ne očekujte da ćete se vratiti treninzima odmah nakon istrčanih kilometara. Odmor podrazumijeva regenerciju mišića, ligamenata, kostiju. Nakon što ste usporili srčani ritam hodanjem, oprezno se istegnite. Mišići tako ostaju elastični, a pojava grča tokom spavanja je izbjegnuta. Tijelo se hladi dok istežete određene grupe mišića, a time pomažete i relaksaciju cijelog organizma. Nalet adrenalina prolazi, pa će ova faza jako prijati i vašem umu.

Isrtčali ste željenu dionicu, pobijedili sebe, budite ponosni, i počastite se omiljenom namirnicom. Ipak, iako osjećate glad, izbegavajte obilne obroke. Ni prije trke se niste prejedali, nemojte ni sada. Proteinski obrok je sada najbolji izbor jer doprinosi regeneraciji mišića. Bolje je unositi male porcije hrane jer i digestivni trakt treba oporaviti od šoka. Hidratacija je jednako bitna, te osim vode, prirodno cjeđeni sokovi ili blagi čajevi odličan su antioksidans.

Jutro na dan trke započnite mlakom kupkom koja će probuditi um i tijelo. Toplo-hladna kupka nakon maratona prija još više. Upalni procesi se smiruju, mišići opuštaju, a um relaksira. Ležanje nekoliko minuta u kadi ispunjenoj hladnom vodom je odličan izbor za najhrabrije. Ovo će naročito prijati vašim nogama, a efekat umornih stopala biće otklonjen. Ukoliko osjetite i narednih dana napetost, grčeve − priuštite sebi medicinsku ili relaks masažu. Hladni gelovi će bolno mjesto umiriti, a masaža ubrzati cirkulaciju.

VRIJEME JE ZA ZASLUŽENI AKTIVNI ODMOR OD TRČANJA

U danima nakon maratona odmarajte pored rijeke uz laganu šetnju ili vožnju biciklom usporenim tempom. Osjetićete se spremnim i za veće sportske podvige, ali ne treba rizikovati mogućnost povrede. Odlazak na bazen takođe doprinosi opuštanju svih grupa mišića. Plivanje je odlična priprema za povratak u teretanu ili na stazu. I ne zaboravite na dobar i kvalitetan san. Noć pred početak trke trema je neminovno prisutna, što za rezultat daje nesnicu. Nekoliko dana ranije pobrinite se da legnete na vrijeme. Kada istrčite svoju najdužu dionicu, u predstojećim danima nadoknadite propušteno.

Osluškujte svoj um i tijelo, uživajte podjednako u svakoj fazi vaših sportskih aktivnosti. Najiskusniji trkači kažu da se maraton istrčava glavom, a psihička stabilnost dolazi od uravnoteženog načina življenja, izbalansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Put do uspjeha je trnovit, a dobra volja i dobra priprema odlična su odskočna daska za predstojeći maraton.

 

Sport Vision tim

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
18.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mora...
11.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
13.
Jul.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas.
09.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
09.
Jun.
Trčanje
Predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.
06.
Jun.
Trčanje
Najudobnije patike za trčanje su konačno stigle na globalno tržište.
06.
Jun.
Trčanje
Iskoristite neke od ovih savjeta i vidimo se na stazi!  
10.
Oct.
Trčanje
Izdvojili smo za vas top 5 najboljih eco-friendly patika za trčanje.
03.
Oct.
Trčanje
Sigurno se se pitali šta ovo uopšte znači i kako se postaje eko trkač?