do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

POTRUDITE SE DA NE PRAVITE OVE GREŠKE NAKON TRČANJA
Trčanje
30.07.2020.
Trčanje

POTRUDITE SE DA NE PRAVITE OVE GREŠKE NAKON TRČANJA

30.07.2020.

Povratak trčanju nakon pauze od najmanje mjesec i po dana vam sigurno nije lako pao, ali vam čestitamo na motivaciji da se vratite na trkačku stazu. Kako je riječ o aktivnosti koja je izazovna za cijelo tijelo, jer aktivira sve grupe mišića i zahtijeva nevjerovatnu posvećenost i fokusiranost, trčanje na neki način predstavlja stres za organizam, ali pozitivan stres koji luči hormon sreće i doprinosi fenomenalnom osjećaju nakon svakog treninga.

Ipak, mnogi trkači, bez obzira na to da li trče duže ili kraće dionice, na kraju treninga i nakon trčanja prave greške koje bi trebalo izbjegavati. Ne brinite, one vam ne mogu nanijeti veliku štetu, ali umnogome utiču na proces oporavka organizma. Danas vam skrećemo pažnju na njih. Ovo je pet najčešćih grešaka koje ne bi trebalo praviti nakon trčanja.

Greška br. 1: Naglo prekidate trčanje i ne istežete se nakon treninga

Koliko puta vam se desilo da odmah nakon trčanja uđete u kuću i legnete? Sigurno ne mnogo puta, ali se dešavalo, priznajte... Nemojte praviti tu grešku jer prilikom naglog prekida fizičke aktivnosti vaše tijelo doživljava šok. Dajte mu šansu da se polako oporavlja nakon svakog trčanja ili treninga.

Imajte na umu da je posljednjih pet minuta vašeg trkačkog treninga ključno za to. Usporite brzinu ili hodajte kako bi se i vaš puls smirio. Nakon toga se istegnite i pružite mišićima priliku da se oporave i ne budu napeti.

Greška br. 2: Ne hidrirate se dovoljno nakon trčanja

Vaše tijelo se može najbolje oporaviti i ukloniti sav metabolički „otpad“ ukoliko se dovoljno hidrirate nakon trčanja. To znači da treba da pijete što više vode ili energetskih napitaka koji doprinose nadoknadi elektrolita dva sata nakon trčanja. Tečnost će veoma brzo snadbjeti vaše mišiće kiseonikom i potrebnim nutritijentima, te na pravi način oporaviti tijelo.

Unošenje dovoljne količine tečnosti nije važno samo nakon trčanja, već i tokom cijelog dana. Evo preporuke koju količinu treba da unesete ukoliko trenirate sat vremena:

  • 0.5 litara za umjerenu fizičku aktivnost,
  • 1 litar za vježbe većeg intenziteta,
  • 1.5 litara za vježbe visokog intenziteta.

Greška br. 3: Ne upotpunjujete zalihe glikogena

Za trčanje vam je potrebna energija, jer sagorijevate kalorije i koristite sve moguće resurse za maksimalni angažman mišića, ligamenata i kompletnog skeletnog sistema. Tim resursima je potrebna brza obnova nakon trčanja. Zašto? Zato što su oni tijelu daju energiju, hrane mišiće i spriječavaju povrede.

Ukoliko trčite kako biste izgubili kilograme, imajte na umu da je ishrana nakon treninga veoma važna. Vašem metabolizmu je ta hrana potrebna kako bi sagorio višak kalorija i masti. Dakle, nekoliko sati nakon trčanja, vašem tijelu su potrebna tri hranljiva sastojka – karbohidrati, proteini i masti, baš kao i vitamini i minerali.

Greška br. 4: Jedete sve što dohvatite nakon trčanja

Mnogi trkači često precijene broj kalorija koji sagore tokom trčanja. Zbog toga se nakon trkačkog treninga nagrade slatkišima, čipsom ili pivom, što su namirnice koje imaju više kalorija od onih koje ste sagorjeli tokom trčanja.

Hrana koja je prepuna masti i šećera ili alkohol ne samo da sadrže previše kalorija, već ometaju oporavak tijela nakon trčanja, te on može trajati i nekoliko dana.

Greška br. 5: Ne odmarate dovoljno

Već smo govorili o stresu koje tijelo „preživljava“ tokom treninga. Zbog toga mu je neophodan odmor kako bi moglo da obnovi energiju koja mu je potrebna. San u tom slučaju igra ključnu ulogu, jer se tokom sna vaši mišići, kosti i tetive odmaraju i oporavljaju. Ljudskom tijelu je potrebno 7-8 sati kvalitetnog sna da bi se odmorilo nakon trčanja.

Šta se dešava kada tijelu ne date dovoljno sna? Ono biva premoreno, dok su šanse za mnogo veći napor prilikom trčanja i povrede veće.

Ne zaboravite još jedan veoma važan detalj – kvalitetnu obuću, odeću i opremu za trčanje, od čijih performansi umnogome zavise rezultati koje ćete postići na trkačkoj stazi. Pronađite je u našim prodavnicama ili naručite online.

Fotografije: runtastic.com

Sport Vision tim

Slični članci

01.
Mar.
Trčanje
Otkrivamo vam koje su to inovacije i prednosti ovih patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoljeti već na prvi korak.
18.
Jan.
Trčanje
Iako mislite da je možda bezbjednije da kada vidite snijeg kroz prozor ostanete kod kuće pod ćebetom i odložite patike za trčanje do proljeća, zaista ne mora...
11.
Oct.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti.
13.
Jul.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas.
09.
Jun.
Trčanje
Ključ uspjeha je u postavljanju realnih ciljeva, u dobrom planu treninga i stalnom ohrabrivanju na tom zaista zahtjevnom zadatku.
09.
Jun.
Trčanje
Predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.
06.
Jun.
Trčanje
Najudobnije patike za trčanje su konačno stigle na globalno tržište.
06.
Jun.
Trčanje
Iskoristite neke od ovih savjeta i vidimo se na stazi!  
10.
Oct.
Trčanje
Izdvojili smo za vas top 5 najboljih eco-friendly patika za trčanje.
03.
Oct.
Trčanje
Sigurno se se pitali šta ovo uopšte znači i kako se postaje eko trkač?