do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

VODIČ ZA POČETNIKE: ŠTA I KAKO SPAKOVATI U RANAC ZA OUTDOOR AKTIVNOSTI
Outdoor
21.12.2022.
Outdoor

VODIČ ZA POČETNIKE: ŠTA I KAKO SPAKOVATI U RANAC ZA OUTDOOR AKTIVNOSTI

21.12.2022.

Kada se odlučite da istupite iz svoje zone komfora i upoznate prirodu u punom sjaju, na red dolaze praktična pitanja. Jedno od njih je – Šta spakovati u outdoor ranac? Osim toga, važno je ne samo šta spakovati, već i kako. Neiskusnim planinarima će ovaj dio posla izgledati poprilično jednostavno, pa u startu mogu načiniti greške koje će im možda zakomplikovati avanturu. Zato ćemo u nastavku obrazložiti šta je potrebno spakovati i kojim redoslijedom, kako biste istovremeno imali sve što vam je potrebno nadohvat ruke, ali bez bespotrebnog opterećenja.

 

ZA POČETAK, ODABERITE PRAVI RANAC

Outdoor ranac birajte u zavisnosti od toga da li idete u poludnevnu šetnju, jednodnevno ili višednevno pješačenje. Pored kvaliteta, važna je veličina ranca i njegov kapacitet. Ako se radi o kraćoj ruti, npr. poludnevnoj šetnji, biće vam dovoljan ranac kapaciteta 15 – 20l. Za cjelodnevnu šetnju je idealan onaj kapaciteta do 35l, dok vam je za višednevno planinarenje potreban veći ranac, kapaciteta između 35 – 60l.

 

PAKUJTE PREMA TEŽINI I UČESTALOSTI KORIŠĆENJA STVARI

Nepromišljeno pakovanje ranca može učiniti da bude neudoban i da vam kvari ravnotežu, a to svakako ne želite. Pravilo kojim se vodite je da pakujete ranac prema težini stvari i učestalosti njihovog korišćenja. Dakle, ono što planirate često da vadite iz ranca, potrebno je da bude na vrhu. Isto tako, na vrhu treba da se nađu lakši predmeti, dok je dobro da oni teži predmeti budu u sredini, i to uz leđa, jer se težina prenosi na kukove, što stvara dobar balans. Treba voditi računa da težina samog ranca ne prelazi 1/4 do 1/3 vaše tjelesne mase.

 

SADA NAPRAVITE SVOJU PACKING LISTU

U zavisnosti od toga da li planirate da noćite na otvorenom ili idete samo na jednodnevno planinarenje, na vašem spisku treba da se nađu sljedeće stvari:

Šator, vreća za spavanje i podloga za spavanje – ukoliko planirate da spavate pod vedrim nebom, ovo su neophodne stavke koje treba da se nađu na dnu ranca, jer vam svakako neće biti potrebne prije nego što stignete na odredište. Podlogu možete nositi i zakačenu za ranac, i u tom slučaju mora biti urolana i horizontalno postavljena.

Zalihe hrane i vode  – ovi predmeti se pakuju u sredini ranca. Uvijek je dobro da imate zalihu hrane i vode, čak i ako je u pitanju jedan dan. Ukoliko planirate da noćite, ne zaboravite gorionik i pribor za pripremu jela. Flašicu sa vodom ili termos flašu uvek je zgodno staviti u neki od bočnih džepova. Važno je da uvijek bude pri ruci!

Dodatna garderoba – čak i ako krećete u šetnju od svega par sati, dodatna garderoba nije na odmet. Dodatni sloj odjeće ako zahladni, rezervni par čarapa ako se pokvasite, dodatni aktivni veš, kao i kabanica u slučaju kiše. Ova vrsta odjeće je obično tanka i lagana, pa zauzima malo mjesta. Ovaj dio se pakuje pri vrhu.

Pribor za ličnu higijenu – ukoliko noćite, par sitnica poput četkice za zube, paste, sapuna i gela za dezinfekciju će vam biti potrebni. Manji peškir, toalet papir i vlažne maramice takođe. Ovde možete spakovati i kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

Prva pomoć – u ovom paketu je dobro da se nađe sve ono što vam može zatrebati u slučaju nezgode. Hanzaplast različitih dimenzija, zavoj, sredstvo za dezinfekciju, antibiotska krema, lijekovi protiv alergije, pinceta, makazice, lijekovi protiv bolova, krema protiv ujeda insekata, kao i neki repelent.

Pri vrhu, pored sredstava za ličnu higijenu i prve pomoći, možete spakovati i kapu ili kačket, rukavice, sunčane naočare. U tzv. ,,poklopac” ranca poželjno je spakovati telefon, ključeve, novac, dokumenta i druge sitnice.

 

UVIJEK KORISTITE DODATNI PROSTOR ZA PAKOVANJE

Planinarski ranci su poznati po brojnim spoljnim džepovima, pregradama, kukicama, i naš savet je da ih maksimalno koristite. Bočni džepovi, obično od mrežice, idealni su za boce vode. Oni iskusniji planinari nose i tzv. meh za vodu u koji staje poprilična količina, pa možete biti mirni neko vrijeme. Takođe, u džepove možete spakovati energetske štanglice, orašaste plodove i druge vrste užina, koje će vam brzo i lako donijeti neophodnu energiju. Kompas, GPS, čeona lampa i baterijska lampa, planinarski nožić, šibice ili upaljač su isto sitnice koje je važno imati na dohvat ruke, pa i njih možete popakovati u džepove. Štapovi za planinarenje, planinarska užad i cepin se mogu spakovati uz pomoć omči koje se nalaze na samom rancu. Na kraju spiska, ali ne najmanje važno su kese za smeće. Uvek ih imajte sa sobom kako biste odložili otpad i odnijeli ga do najbližeg kontejnera.

 

NE KREĆITE NA PUT BEZ UNAPRIJED PRIPREMLJENIH APLIKACIJA

Kako su danas savremene tehnologije zamijenile staru, dobru papirnu mapu, koristite ih maksimalno. Osim aplikacije Google Maps, koja pruža mogućnost da skinete mapu i koristite je i kada nemate pristup internetu, tu su i brojne druge koje će vam olakšati i obogatiti svaku rutu. Jedna od naših favorita je aplikacija AllTrails. Takođe, Gaia GPS aplikacija je odlična. Ipak, podrazumijeva se da ćete se pripremiti prije puta, pa će ove aplikacije biti samo dodatna pomoć.

Izbor dobrog outdoor ranca je od velikog značaja, te je važno da ga prilagodite sebi, svojoj konstituciji i potrebama. U našim prodavnicama i na veb šopu pronaći ćete sjajan izbor rančeva brendova specijalizovanih za outdoor sportske aktivnosti.

 

Vaš Sport Vision tim

Slični članci

28.
Nov.
Outdoor
Priroda pokreće, inspiriše, čini da se osjećate bolje – pa, zašto onda ne biste zgrabili svoj ranac i krenuli u još jednu outdoor ...
31.
Oct.
Outdoor
Svaka hajking avantura je put u nepoznato – nepredvidiva, izazovna i prije svega zabavna aktivnost koja istinske zaljubljenike u prirodu i sport inspir...
21.
Sep.
Outdoor
U ovom vodiču za izbor odgovarajuće obuće za outdoor sportove uporedno vam predstavljamo prednosti dvije vrste obuće za takve prilike.
08.
Aug.
Outdoor
Bilo da ste početnik ili već iskusni kamper, uvijek je dobro da u svoju novu avanturu krenete adekvatno opremljeni.
20.
Dec.
Outdoor
Ukoliko ste ljubitelj outdoor avantura, sigurno ste čuli za brend Kander. Posvećenost, inovativnost i dizajn koji ide u korak sa vremenom.