do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

Pon-Pet od 9h - 18h i Sub od 9h - 15h

na teritoriji BIH za sve poružbine u vrijednosti preko 99 KM

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

RECENZIJA: Kako izabrati patike za zahtjevne trke
Trčanje
08.04.2019.
Trčanje

RECENZIJA: Kako izabrati patike za zahtjevne trke

08.04.2019.

Testira i piše: Timur Čerkez / najmlađi Ironman u BiH

Triatlon je veoma zahtjevan sport. Poslije nekoliko sati kontinuiranog napora, plivanja i pedalanja, dočekuje vas finalna etapa - trčanje. U kakvoj god da ste fizičkoj formi, nakon iscrpljujuće aktivnosti, naprosto osjećate kako vam noge same “padaju“. Stoga je veoma bitno imati kvalitetan par tena jer na takvim umornim nogama, morate imate najbolje što trkačka industrija ima da ponudi.

Odabir tena za trčanje

Kada kupujem nove tene, izuzetno sam izbirljiv. Uvijek imam određene prohtjeve - udobnost, prozračnost, dobar “hvat“ đona koji odgovara različitim vremenskim uslovima, te da zbog triatlonskih tranzicija model  bude lagan za obuvanje. Zbog zamora, treba mi patika koja će držati stopalo stabilnim, kako unutar nje same da stopalo ne proklizava tako i da je ona stabilna u odnosu na podlogu.

Može nekom zvučati smiješno, ali prilikom trčanja želim osjetiti i “eksplozivnost“ koja mi stvara osjećaj uzleta. Sve ovo sam pronašao u modelu Solar Boost, koji sam koristio prošle godine. Zato mislim da nije potrebno govoriti koliko me je obradovao Sanjin poziv da testiram novi adidasov UltraBoost.

Iskustvo s trke

Prosle godine u Kotoru sam trčao polu Ironman u patikama koje se nisu tako dobro pokazale. U trećoj etapi trke nas je pogodila neočekivana kiša što je značajno otežalo trčanje. Gornjište tena je bilo od težeg materijala koji se brzo natopio a đon nije imao dovoljno dobro trenje zbog čega je trčanje koje je već po svemu bilo dovoljno zahtjevno, bilo još teže.

Kad uporedim taj model s novim Ultra Boostom, jasno je da je Ultraboost bolja tena u svakom pogledu: lakši materijal je odličan za trčanje po većim temperaturama a moderni dizajn čini ovaj model tenom koju bih zapravo mogao i u grad da nosim pri čemu je udobnost samo još jedan plus. Osim toga, tokom testnih treninga primijetio sam da imaju čvršći stisak oko zgloba. Ukratko, novi model Ultra Boosta je tena koja svaki trening učini lakšim.

Savjeti jednog Ironman

Pripreme za Ironman izgledaju malo drugačije od treniranja za cestovni maraton. Pored redovnih treninga jednom sedmično je preporučeno uraditi tzv. “brick“ trening, odnosno spajanje dva treninga različitih disciplina, recimo da nakon sat\dva bicikla pređete na pola sata do sat trčanja. Brick trening je odličan način da se usavrši tranzicija s jedne discipline na drugu, a efikasno presvlačenje patika je ključ za dobru tranziciju. Pored toga brick je idealan za navikavanje različitih mišićnih grupa na napor.

Muzika je zabranjena u oficijelnim Ironman takmičenjima što znači da većinu svog treninga obavljam bez muzike. Muzika je idealan način da povećate vaše preformanse ali isto tako vas pravi ovisnim o ritmu tokom trčanja što je čini mačem s dvije oštrice jer vam na trci neće biti dozvoljena a navikli ste se na nju. Zato trenirajte bez muzike.

UltraBOOST možete pronaći u Sport Vision radnji u Delta Planetu u Banjaluci, adidas shopu u SCC-u u Sarajevu ili u online shopu

Foto:  Maja Petek / Sarajevo

Slični članci

22.
May.
Trčanje
adidas Running lansirao je novu liniju patika SOLARBOOST, inspirisan NASA inženjeringom i dizajniran u skladu sa najnovijim tehnologijama.
13.
Apr.
Trčanje
Na radost ljubitelja trčanja ovog proljeća na tržište Bosne i Hercegovine stižu  inovirane, stilizovane patike za trčanje sa jedinstvenom i revol...